Eski başkanlardan Trump’a eleştiri

Eski başkanlardan Trump’a eleştiri

ABD’deki mevcut siyasi duruma, ülkenin eski başkanları George W. Bush ve Barack Obama’dan eleştiri geldi.

A+A-

ABD’deki mevcut siyasi duruma, ülkenin eski başkanları George W. Bush ve Barack Obama’dan eleştiri geldi. Obama ve Bush, isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirdi.

Bush Enstitüsü’nün “Özgürlük, Serbest Piyasa ve Güvenlik İçin Ulusal Forum”unda konuşma yapan 43. ABD Başkanı George W. Bush, “Günlük hayatımızda zorbalık ve önyargı, ulusal bir tarz oluşturdu ve bu da bağnazlık ve zulme davetiye çıkarıyor; çocuklarımızın ahlaki eğitimini tehlikeye atıyor. Toplumsal değerlerimizi bir sonraki nesle aktarmamızın tek yolu, onlara uygun yaşamaktır” dedi.

Ülkedeki siyasi bölünmüşlükle ilgili endişelerini de dile getiren George W. Bush, “Zaman zaman, bizi birbirimizden koparan güçler, bizi birleştiren güçlerden daha kuvvetli görünebilir” diye konuştu.

Bush konuşmasında, “Söylemimizi sıradan kabalıklar etkiledi. Tartışmalar kolaylıkla husumete dönüşüyor. Anlaşmazlıklar insani değerlerin dışına taşıyor. Dar kafalılık teşvik edilmiş görünüyor. Siyasetimiz, komplo teorileri ve açıktan uydurmalara karşı savunmasız hala gelmiş görünüyor” ifadelerini kullandı.

Bush’un dile getirdiği eleştiriler Barack Obama’nın da gündemindeydi. Virginia’nın Richmond kentinde Demokrat vali adayının seçim mitinginde konuşan Obama, “Değerlerimizi yansıtan politikalar yerine, toplumumuza bulaştırılan politikalara yöneliyoruz” dedi. Obama, “Birlikte çalışmanın ve işlerin pratik şekilde halledilmesinin yollarını aramak varken, sürekli birbirlerini kızdırmaya çalışan, farklı düşünceleri olanları şeytanileştirenler var” diye konuştu.

İki eski lider de ABD Başkanı Donald Trump’ın ismini anmadı ancak mesajları doğrudan Trump’a yönelik algılandı.

George W. Bush, “Diğer uluslardan farklı olarak bizim kimliğimiz coğrafya, etnik köken, toprak ya da kanla ölçülmüyor. Her ırktan, dinden, etnik kökenden insan, Amerikalı olarak eşittir. Yani her türlü bağnazlık ve beyazların üstünlüğünü savunmak, Amerikan değerlerine hakarettir” diyerek eleştirisini ortaya koydu.

Obama da, “Eğer insanları bölerek kazanırsan, onları yönetmeyi beceremezsin. Onları yeniden birleştirmeyi de beceremezsin. İnsanları ezmeyi değil herkesi yüceltmeyi başarırsak en iyiyizdir” mesajı verdi.

Eski başkanların bu çıkışları, Amerikan siyasi geleneğinde görülmeyen bir durum.

Geçen yılki başkanlık kampanyalarında Cumhuriyetçi George W. Bush, Trump karşısında kardeşi Jeb Bush’a destek vermişti. Barack Obama da Demokrat aday Hillary Clinton için kampanyalara katılmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.