Esther George: Fed risk alıyor

Esther George: Fed risk alıyor

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in faiz artışları için çok beklemesi durumunda mali istikrarsızlığın ortaya çıkabileceğini söyledi

A+A-

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in faiz artışları için çok beklemesi durumunda mali istikrarsızlığa yol açabileceğini ve resesyon için zemin hazırlayabileceğini söyledi.

George, Fed'in istihdam piyasasının tam güce yakın olduğu sinyallerini verdiği ve enflasyonun toparlanmaya başladığı bir dönemde para politikasını aşırı genişlemeci tutarak risk aldığını söyledi.

Nebraska'da yapacağı bir konuşmanın metninde George, "Para politikasının bu gelişmelere, yavaşça genişlemeyi kaldırarak cevap vermesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Fed'in Mart ayındaki toplantısında faizlerin sabit bırakılmasına muhalif tek isim olan George, ABD merkez bankası içerisinde faizleri artırmaya hazır birkaç isimden birisi olarak dikkat çekiyor.

Aralık ayında yaklaşık 10 yıllık bir süreden sonra ilk kez faiz artıran Fed'in Çarşamba günü yayınlanan Mart ayı toplantı tutanaklarına göre banka içerisindeki ortak kanaat bir sonraki faiz artışı için en azından Haziran ayını beklemek.

Fakat George, genişlemeci para politikasının varlık balonları oluşturma tehlikesi taşıdığını söyleyerek, emlak piyasasının yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Diğer Fed yetkilileri gibi George da küresel ekonominin hassas olduğunu söylerken, yine de ABD tüketici harcamalarının ekonomiyi doğru yolda tutmak için muhtemelen yeterince güçlü olacağını belirtti.

George, Fed'in ekonomik şoklara faiz artışlarını dondurarak veya başka yollarla cevap verebileceğini fakat genişlemeci para politikalarını uzun süre devam ettirmenin ileride daha hızlı faiz artışı gerektirebileceğini söyledi.

George, "Geçmişe baktığınızda hızlı faiz artışları kötü sonuçlandı ve ekonomik resesyonlara yol açtı" uyarısını yaptı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.