Euro bölgesi ekonomisi güç kaybediyor

Euro bölgesi ekonomisi güç kaybediyor

Euro bölgesi ekonomisinde büyüme Nisan ayında hafifçe güç kaybettti.

A+A-

Bugün açıklanan satın alma yöneticileri endeksine göre Euro bölgesi ekonomisinde büyüme Nisan ayında hafifçe güç kaybettti ancak büyüme yinde önceki yılların üzerinde kalmaya devam etti.
Açıklanan endeksleri euro bölgesi ekonomisinin uzun süren durgunluk döneminden petrol fiyatlarındaki düşüşün de yardımıyla çıktığını doğrular bir nitelik taşıdı. Euroda yaşanan değer kaybı ve ECB'nin yeni canlandırma programı gibi unsurlar büyümeye destek verdi.
Bununla birlikte endeksler ayrıca ılımlı toparlanma sürecini sınırlayabilecek kırılganlıkların da sürdüğünü gösterdi. Franszı ekonomisi ihracat taleplerinin son 6 ayın en hızlı düşünü yaşamasının ardından durgunluğun eşiğinden döndü, eurodaki değer kaybının euro bölgesinin en büyük ikinci ekonomisinde rekabet gücünü artıramadığını gösterdi.

Anket sonuçlarının açıklanmasının hemen öncesinde ECB Baş ekonomisti bir açıklama yağmış ve hükümetlerin ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğini garantiye almak için ve büyümenin hız kazanması için gereken reformları hızla hayata geçirmesi gerektiğini belirtmişti.

5000'den fazla şirketle yaptığı anketin sonuçlarını açıklayan Markit, bileşik satın alma yöneticileri endeksinin (hem imalat hem de hizmet sektörü faaliyetlerini gösteren endeks) Nisan ayında 53.5 seviyesine gerilediğini duyurdu. Endeks Mart ayında 54.0 seviyesindeydi. 50 puanın altındaki değerler sektörde daralmaya üzerindeki değerler genişlemeye işaret ediyor.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.