"Euro'da kalacağız"

"Euro'da kalacağız"

Çipras, "Yunanistan'ı Euro'dan çıkarmak için yetki almadık, daha iyi bir anlaşma yapmak için yetki aldık." dedi.

A+A-

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "(Referandumdan) Yunanistan'ı Euro'dan çıkarmak için yetki almadık, daha iyi bir anlaşma yapmak için yetki aldık." dedi.

Yunan hükümeti, kreditörlere dün akşam gönderdiği 12 milyar Euro'luk sert kemer sıkma önlemi karşılığında 3 yıl sürecek program karşılığında 53,5 milyar Euro mali destek talep etti. Başbakan Çipras, parti içerisindeki muhalif sesleri dindirmeyi de amaçlayan partisi Siriza'nın meclis grubuna seslendi.

Sabah saatlerinde meclis grubunda bir konuşma yapan Başbakan Aleksis Çipras, 12 milyar Euro'luk acı reçeteden oluşan tasarruf tedbirlerinin detaylarına ilişkin bilgi verdi. Önlemlere başından beri karşı olan bazı milletvekillerinin rahatsızlıkları yüzlerine yansırken, Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise Başbakan Çipras'ın konuşmasına katılmadı. Lafazanis, dün akşam Brüksel'e gönderilen önlemler belgesine imza da koymadı.

"EURO'DA KALMAK İÇİN YETKİ ALDIK"

Son dönemde bozulan ekonomik durum, referandum ve kreditörler ile süren görüşmelere ilişkin değerlendirme yapan Çipras, "Yunanistan'ı Euro'dan çıkarmak için yetki almadık (referandumdan). Daha iyi bir anlaşma yapmak için yetki aldık." dedi.

Kritik dönemde karar almanın önemini vurgulayan Çipras, bu akşam yapılacak meclis oylamasında parti milletvekillerine önlemler lehinde tavır takınmaları imasında bulundu: "Önemli olan böyle kritik kararlar karşısında Siriza Meclis Grubu'nun birlik ve bütünlük içinde kalmasıdır. Buraya hep birlikte geldik. Ya hep birlikte devam edeceğiz ya da hep birlikte gideceğiz."

Başbakan Çipras'ın konuşmasının ardından Maliye Bakanı Evklidis Çakalotos söz aldı. Milletvekillerine dün akşam bakanlar kurulunda onaylandıktan sonra kreditörlere gönderilen anlaşma önerisinin detaylarını anlattı.

Yunan hükümeti, Pazar günü yapılacak Eurogroup liderler zirvesinde Grexit (Euro'dan ayrılma) tehlikesinin indirilmemek üzere rafa kaldırılmasını hedefliyor.

3 YIL İÇİN 53,5 MİLYAR EURO İSTİYOR

Yunanistan, 3 yıl devam etmesini önerdiği mali destek programı karşılığında yaklaşık 53,5 milyar Euro kredi talep ediyor. Bunun karşılığında almayı vaat ettiği sert kemer sıkma önlemlerinin toplamı 12 milyar Euro'yu buluyor. Dün akşam düzenlenen uzun bakanlar kurulunda onay alan tasarruf paketi Brüksel'e gönderildi. Bürksel'den gelen ilk açıklamalar ise Atina'nın doğru yolda olduğunu gösterdi. Mesajlar olumlu.

Atina'nın anlaşma önerisi yarın Eurogroup'ta ele alınacak. Pazar akşamı ise Eurogroup liderler zirvesi nihai kararını verecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.