Euro'ya Yunan tokadı

Euro'ya Yunan tokadı

Yunanistan'da yaşanan gelişmeler şu sıralarda Asya piyasalarında euroda önemli kayıplara neden oluyor.

A+A-


 


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın referendum çağrısı be Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına yönelik acil durum kredi hattını artırmayacaüını duyruması ve Yunan bankalarının bugün açılmayacağını duyurulması Asya piyasalarında euronun dolar karşısında 1.0998'e kadar gerilmesine neden oldu. Parite şu sıralarda 1.1005 seviyesinde. Avustralya doları gibi riske duyarlı para birimleri son 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, güvenilir liman olarak nitelenen yen ve İsviçre Frangı gibi para birimleri ise değer kazanıyor.

Westpac Bank'ın döviz piyasaları üst düzey stratejisti Richard Franulovich "Bu gelimelerin hepsi birlikte Yunanistan kaynaklı bulaşma riskine neden oluyor ve Asya piyasalarının açılışı ile birlikte kuvvetli bir riskten kaçınma eğilimi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Franulovich sözlerini şöyle sürdürdü: "Hata yapmayın bu hafta sonu yaşanan gelişmeler euro için ayı piyasasına işaret ediyor. Euro açısından bu gelişme bir güven şoku, bölge ve bölgenin büyüme görünümüne yönelik negatif bir durum "

ANZ Bank'ın döviz piyasaları üst düzey stratejisti Sam Tuck, bu durumun pek çok soru işaretini gündeme getirdiğini ve bunun IMF'ye yönelik ödemenin yapılıp yapılamayacağı, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkıp çıkmayacağı ve küresel yapının kırılganlığının artışı nedeniyle Fed'in faiz artırımını erteleyip ertelemeyeceği gibi sorular içerdiğini belirterek. "Bu aşamada emin olabileceğimiz tek şey belirsizliğin artacağı ve bu ortamda insanların güvenilir yatırım araçlarına yöneleceğidir" ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.