EURUSUD, veriler bekleniyor

EURUSUD, veriler bekleniyor

ALB Menkul'ün pariteler ve emtialara dair günlük değerlendirmeleri

A+A-

EURUSD (Önemli Veri, Akışı Takip Ediyor Olacağız)

Euro Bölgesi’nde AMB üyesi Coeure, Salı günü yaptığı açıklamada yaz aylarında yaşanabilecek likidite sıkışıklığı nedeniyle varlık alımların miktarını 60 milyar Euro’dan 100 milyar Euro’ya çıkarabileceklerini söyledi. Euro bu haberle dün de baskı altında kalmayı sürdürdü. Yunanistan’a yönelik tartışmalar devam ederken Almanya’da yayınlanan Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Yunan hükümeti IMF’ye olan kredi ödemesini gerçekleştiremese bile acil likidite desteğini (ELA) almaya devam edeceği bildirildi. Dün akşam Fed toplantı tutanakları yayınlandı. Toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını  ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir.

 

Bugün oldukça yoğun bir veri akışı bizi bekliyor. Euro Bölgesi’nde imalat ve hizmet PMI verileri gelecek. Verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde paritede yükselişler görülebilir.  Verilerin beklentilerin altında kalması durumunda ise satış baskısı gözlemlenebilir. Yarın ayrıca Draghi’nin ve Fed üyelerinin konuşmasını takip ediyor olacağız. Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası son faiz toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Avrupa liderlerleri ise Riga’da bir araya geliyor. Bu zirve de  Yunanistan ile alakalı haber akışı açısından önem arz edecek. Buradan çıkacak mesajlar piyasalarda volatiliteyi arttırabilir. ABD’de ayrıca Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, işsizlik başvuruları, imalat PMI, mevcut ev satışları ve Philadelphia Fed imalat endeksi verileri izlenecek.

Teknik olarak paritenin veri ve tutanaklar sonrası 1,1100 desteğini kırması durumunda 1,1040 desteği  kısa vadede hedeflenebilir. 1,1040 seviyesinin aşağısında ise satış baskısı artabilir. Paritenin 1,1100 desteği üzerinde tutunması durumunda ise 1,1160 ve 1,1200 dirençleri izlenecek.

 

Direnç: 1,1160 – 1,1200 – 1,1260

Destek: 1,1100 – 1,1040 – 1,1000

 

ALTIN (Altında 1200’ün Üzerinde Alış Baskısı Devam Edecektir)

 

Altın 1220 seviyesinin üstünde tutunmayı başaramayınca kar satışlarının yaşandığını gördük. Piyasalar dün ABD’den gelecek toplantı tutanaklarına kilitlenmişti. Yayınlanan toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir. Bu durumda altın fiyatlarında tekrar yükselişler görülebilir. Bu sabah ise Çin’de Mayıs ayı HSBC imalat PMI verisi 49,1 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

 

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, imalat PMI verisi, Chicago Fed ulusal faaliyet endeksi, mevcut ev satışları, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

 

Altında 1200 desteğinin altına inilmediği sürece yukarı yönlü eğilimin devam edeceğini düşünüyoruz. 1200 desteğinin altında 1192 seviyesi denenebilir. Yukarıda ise 1220 direncinin üstünde 1227 seviyesi test edilebilir.

 

Direnç: 1220 -  1227 - 1235

Destek: 1210 – 1200 - 1192

 

USDTRY (Fed Toplantı Tutanakları Sonrası Satış Baskısı Devam Ediyor)

 

Dün TCMB yapmış olduğu faiz toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Politika faizini yüzde 7,50’ta tutan Banka, gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25’te, gecelik borç verme faizini de yüzde 10,75 seviyesinde bıraktı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada son dönemde döviz kurlarındaki görülen oynaklığın çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığını  belirtti. Banka, ayrıca küresel piyasalardaki belirsizlikler ile gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklıkların dikkate alınmasıyla para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürüleceğini ifade etti. Para politikasındaki değişikliklerin enflasyondaki iyileşmeye bağlı olduğuna vurgu yaptı. Kısaca Merkez Bankası “bekle gör” politikasına devam etti. Dün akşam Fed toplantı tutanakları da yayınlandı. Toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını  ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir.

 

Bugün Türkiye’de tüketici güveni verisi açıklanacak. ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları, imalat PMI verisi, Chicago Fed ulusal faaliyet endeksi, mevcut ev satışları, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

 

Teknik olarak paritede satış baskısı sürerken 2,5700’nin altında 2,5580 desteğini takip edeceğiz. Yukarıda ise 2,5830 direncinin üzerinde 2,5900 seviyesi ve arkasından 2,6000 direncine kadar yükselişler görülebilir. Ancak 2,6000’ın altında kaldığımız sürece satış baskısı parite üzerinde hissedilecektir.

 

Direnç: 2,5830 - 2,5900 - 2,6000

Destek: 2,5700 - 2,5580 - 2,5500

 

GÜMÜŞ (Gümüş’te 17,30 Direnci Önemli)

 

Gümüş 17,70 seviyesini kıramayınca kar satışlarının yaşandığını gördük. Piyasalar dün ABD’den gelecek toplantı tutanaklarına kilitlenmişti. Yayınlanan toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını  ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir.  Bu sabah ise Çin’de Mayıs ayı HSBC imalat PMI verisi 49,1 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı.

 

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, imalat PMI verisi, Chicago Fed ulusal faaliyeti, mevcut ev satışları, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

 

Teknik olarak gümüşte 17,30 direncinin üzerinde tutunmamız halinde önce 17,70 ve arkasından 18,00 direnci test edilebilir. Aşağıda ise 17,00’nin altında 16,60 desteği gündeme gelebilir.

 

Direnç: 17,30 - 17,70 - 18,00

Destek: 17,00 - 16,60 - 16,20

 

USDJPY (Yen Değer Kaybederken Parite Yükseliyor)

 

Japonya’da büyüme verileri yüzde 0,4’lük beklentinin üzerinde yüzde 0,6 olarak açıklandı.  Japon ekonomisinde yaşanan bu toparlanmanın nedeninin hane halkı ve iş dünyasındaki harcamaların yanı sıra stoklardaki yükseliş olduğu kaydedildi. Büyümenin alt kalemlerine baktığımızda ise hane halkı harcamaları beklentilerin üzerinde artarken stoklardaki yükselişin yılın ilk çeyreğinde büyümeye 0,5 puan katkı sağladığı belirtildi. Yatırım harcamalarında ki artış ise yüzde 0,4 ile beklentilerin altında kaldı. Altın 1220 seviyesinin üstünde tutunmayı başaramayınca kar satışlarının yaşandığını gördük. Piyasalar dün ABD’den gelecek toplantı tutanaklarına kilitlenmişti. Yayınlanan toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını  ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir. Asya seansında ise Japonya imalat PMI verisinin beklentilerin üzerinde açıklandığını gördük.

 

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, imalat PMI verisi, Chicago Fed ulusal faaliyeti, mevcut ev satışları, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Yarın sabah Asya seansında ise Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) politika kararları izlenecek.

 

Teknik olarak paritede 121,50 direncinin kırılması halinde 122,00 seviyesi denenebilir. Paritenin 120,70 desteği aşağısına gerilemesi durumunda ise 120,20 ve 119,80 seviyeleri izlenecektir.

 

Direnç: 121,50 – 122,00 – 122,50

Destek: 120,70 – 120,20 – 119,80

 

GBPUSD (İngiltere Toplantı Tutanakları Sonrası Düşüş Hız Kesti)

 

İngiltere’de açıklanan toplantı tutanaklarında faizler üyelerin oy birliği ile sabit bırakıldığını ve 375 milyar sterlin olan varlık satın alımlarının yine üyelerin oy birliği ile değiştirilmediğini gördük. Toplantı tutanaklarının detaylarına baktığımızda enflasyonda yılsonuna doğru kayda değer bir artış beklenildiği ifade edildi. Tüm PPK üyeleri faizlerin gelecek 3 yıl içinde artması olasılığının, sabit bırakılması olasılığından fazla olduğu konusunda görüş bildirdiler. Ayrıca BOE üyeleri ilk çeyrek için açıklanan yüzde 0,3’lük büyüme verisini yüzde 0,5’e revize edebileceklerini söylerken, 2. çeyrekte büyümenin toparlanacağını ve yüzde 0,7’ye ulaşılacağını belirttiler. Piyasalar dün ABD’den gelecek toplantı tutanaklarına kilitlenmişti. Yayınlanan toplantı tutanaklarında faiz artırım seçeneğinin masada bırakıldığını  ancak oluşan konjonktürde Haziran’da faiz artırımının mümkün olamayabileceğini söylediler. Tutanaklara göre faiz artırımının gerçekleşmesinin enflasyonda ve istihdamda yaşanacak toparlanmaya bağlı olduğunu yinelediler. Toplantı tutanakları 28 - 29 Nisan’a kadar olan ekonomik gelişmeleri kapsadığından, ve bu tarihten sonra gelen ABD verileri bozulma gösterdiğinden dolar aleyhine fiyatlamalar görülebilir.

 

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, imalat PMI verisi, Chicago Fed ulusal faaliyeti, mevcut ev satışları, Philadelphia Fed imalat endeksi, Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek. İngiltere’de ise perakende satışlar verileri izlenecektir.

 

Teknik olarak paritede yukarı yönlü eğilim devam etmektedir. Paritenin 1,5550 desteği üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda 1,5620 ve 1,5680 dirençleri hedeflenebilir. Paritenin 1,5550 seviyesi aşağısına gerilemesi durumunda ise 1,5500 ve 1,5420 destekleri izlenecektir.

 

Direnç: 1,5620 – 1,5680 – 1,5740

Destek: 1,5550 – 1,5500 – 1,5420

 

EURTRY (Sert Düşüş Devam Ediyor)

 

Euro Bölgesi’nde AMB üyesi Coeure, Salı günü yaptığı açıklamada yaz aylarında yaşanabilecek likidite sıkışıklığı nedeniyle varlık alımların miktarını 60 milyar Eur’dan 100 milyar Euro’ya çıkarabileceklerini söyledi. Euro bu haberle dünde baskı altında kalmayı sürdürdü. Yunanistan’a yönelik tartışmalar devam ederken Almanya’da yayınlanan Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Yunan hükümeti IMF’ye olan kredi ödemesini gerçekleştiremese bile acil likidite desteğini (ELA) almaya devam edeceği bildirildi. Dün TCMB yapmış olduğu faiz toplantısında faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Politika faizini yüzde 7,50’ta tutan Banka, gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25’te, gecelik borç verme faizini de 10,75 seviyesinde bıraktı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada son dönemde döviz kurlarındaki görülen oynaklığın çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırladığını  belirtti. Banka, ayrıca küresel piyasalardaki belirsizlikler ile gıda ve enerji fiyatlarındaki oynaklıkların dikkate alınmasıyla para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürüleceğini ifade etti. Para politikasındaki değişikliklerin enflasyondaki iyileşmeye bağlı olduğuna vurgu yaptı. Kısaca Merkez Bankası bekle gör politikasına devam etti.

 

Euro Bölgesi’nde imalat ve hizmet PMI verileri gelecek. Verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde paritede yükselişler görülebilir. Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası son faiz toplantısının, toplantı tutanaklarını yayınlayacak. Buradan çıkacak mesajlar piyasalarda volatiliteyi arttırabilir.

 

Teknik olarak paritenin 2,8700’nin altında kalması durumunda sert satışlar yaşanabilir. 2,8700’nin altında önce 2,8600 ve arkasından 2,8500 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 2,8700’nin üstünde tutunmamız halinde 2,8850 direncine kadar yükselişler yaşanabilir.

 

Direnç: 2,8700 – 2,8850 – 2,9000

Destek: 2,8600 – 2,8500 – 2,8420

 

PETROL (Petrol Stokları Sonrası Kararsız Seyrediyor)

 

ABD’de petrol kuyularının azalmaya devam etmesinin ardından dün açıklanan petrol stoklarında düşüşler görüldü. Petrol stoklarının 1 milyon 29 bin varil artması beklenirken, stoklarda 2 milyon 674 bin varillik bir azalış görüldü. Cushing Oklahoma petrol stokları ardı ardına 4. haftayı da düşüşle tamamladı. Toplam stoklar 62 milyon 200 bin varil ile tarihi zirve gördükten sonra bu hafta 60 milyon 443 bin varile kadar düşüş gösterdi. Veri sonrası petrol fiyatlarının toparlanma çabasını izledik. Bugün ayıca İran ile 5+1 grubu üyelerinin Haziran sonuna kadar varılması beklenen nükleer anlaşmasının metni için Viyana’da 4. kez bir araya gelecekleri söylendi. Görüşmenin Cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor. Görüşmeden çıkacak mesajlar petrol fiyat hareketliliğine sebep olabilir.

 

Bugün Avrupa’dan gelecek PMI verileri ile ABD’den gelecek işsizlik başvuruları, imalat PMI, imalat endeksleri gibi veriler izlenebilir.

 

Teknik olarak Brent petrolde 63,60 desteğinin kırılması halinde 61,80 desteğine kadar düşüşler görülebilir. Yukarıda ise 66,00‘nın üzerinde 67,80 direnci görülebilir. ABD ham petrolü ise 59,00 seviyesini aşağı yönlü kırarsa 57,60 desteğini test edebilir. Bu seviye üzerinde kuvvetli tutunmalarda ise 59,80 seviyesi hedeflenebilir.

 

Direnç: 66,00 - 67,80 - 69,60

Destek: 63,60 - 61,80 - 60,00

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.