Ev alıp satanlara vergi incelemesi

Ev alıp satanlara vergi incelemesi

Maliye Bakanlığı, ev alıp sattığı halde devlete vergisi ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı

A+A-

Maliye Bakanlığı, ev alıp sattığı halde devlete vergisi ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı. Maliye, sadece konut satışında 1 milyar lirayı bulan kayıp vergilerin peşine düşerken, gayrimenkul sektöründe reform için düğmeye bastı. Maliye, Kredi Kayıt Bürosu bilgileri ve tapu harç matrahlarına bakarak ev alıp sattığı halde devlete vergisini ödemeyenlerin kapısını çalmaya başladı.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın Risk Analiz Merkezi tapu idarelerinde onun üzerinde gayrimenkul satışı gerçekleştirenleri takibe aldı. Bu kapsamda Kredi Kayıt Bürosu'ndan alınan bilgiler ve tapu harç matrahlarına bakılarak kapsamlı bir analiz yapıldı. Maliye uzmanlarınca hazırlanan raporlar doğrultusunda on ve üzerinde ev satıp da vergisini ödemeyenlerin kapısı çalınmaya başladı. Yaklaşık 10-15 milyar lira tutarındaki konut satışı da kayıt dışı gerçekleşti. Devletin buradaki vergi kaybı 1 milyar lirayı geçti. 

Düşük beyana takip

Düşük kira geliri beyan edenlerin sayısının 300 bini geçtiği belirtiliyor. Gayrimenkul Sermaye İradı beyanname sayısının 1 milyon 400 bin olması hedefleniyor. Gelir İdaresi aldığı konutu 5 yıl içinde satanların değer artışını kazanç vergisi olarak yansıtıp yansıtmadığına bakıyor. Alım satımda yıllardır tartışma konusu olan "değerleme" sorunu çözülüyor. Yeni değerleme modeline ilişkin çalışmada sona gelindi. Gayrimenkul değerlerinde uluslararası kriterler esas alınacak. Alım satımın piyasa değeri üzerinden yapılması sağlanacak. 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.