Evli ve çocuklu erkekler panik satışına eğilimli

Evli ve çocuklu erkekler panik satışına eğilimli

Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) gerçekleştirdiği bir araştırma göre, piyasalarda görülen düşüşler sırasında, 45 yaş üstü, evli ve çocuklu erkeklerin panik satışlarına daha yatkın olduğunu gösterdi.

A+A-

Panik satışı, yatırımcıların Borsada yaşanan düşüşler sırasında yaygın olarak verdikleri tepkilerden biridir. MIT’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, bazı özelliklere sahip yatırımcıların panik satışlarını daha fazla gerçekleşme olasılığının olduğunu öne sürdü.

Araştırma, piyasalarda görülen düşüşler sırasında, 45 yaş üstü, evli ve çocuklu ya da kendilerini "mükemmel yatırım deneyimine sahip” biri olarak tanımlayan erkeklerin panik satışlarına daha yatkın olduğunu gösterdi.

Araştırıyı yapan isimlerden biri olan Chi Heem Wong, tanımlanan grup hakkında, “Bunlar panik satışının önemli itici güçleri. Borsayı terk eden gruptaki çoğu insan geri dönmüyor, dolayısıyla geri kazanımları kaçırıyor.” dedi.

 

Çalışma, bazı yatırımcıların neden duygusal satışa karşı daha savunmasız olabileceğini ortaya koymazken, finans uzmanları bu faktörlerin (cinsiyet, yaş, evlilik ve aile) davranışı nasıl etkilediği hakkında daha fazla soru ortaya çıkardığını söylüyor.

Los Angeles'ta finans terapisti olan Amanda Clayman, bu gruptaki insanları şu sözlerle özetliyor:

"Açıkçası, bunlar kendilerini korumaya çalışan insanlar. Kadınlar, dürtülerinin veya duygularının doğru olduğundan tam olarak emin olmadıkları için kadınların böyle bir eylemde bulunma olasılıkları daha düşük.”

Fidelity International Ltd. tarafından yapılan bir araştırma, erkeklerin yatırım yapma olasılığının kadınlara göre yüzde 35 daha fazla olduğunu ve piyasayı zamanlamaya çalışmanın genellikle daha düşük performansa yol açtığını ortaya koydu.