Facebook krizde: Hisseler düşüyor

Facebook krizde: Hisseler düşüyor

Facebook'un Cambridge Analytica veri krizi piyasaları sarsmaya devam ediyor.

A+A-

Facebook Inc.’nin büyüyen Cambridge Analytica veri krizi piyasaları sarsmaya devam ediyor ve Atlantik'in her iki yakasında siyasetçilerin öfkesini üzerine çekiyor. Şu ana kadar sessizliğini koruyan şirket CEO'su Mark Zuckerberg, Kongre'de ifade vermesi için artan bir baskı ile karşı karşıya.

Konu hakkında son gelişmeler şöyle;

Avrupalı regülatörler sert konuşuyor

İngiltere ve Avrupa'nın özel hayatın gizliliğini korumaktan sorumlu kurulları mevcut skandal dahilinde sonraki adımlarını belirliyor. İngiltere'nim Veri koruma kuruluşu ICO, Cambridge Analytica'nın şirket binalarında arama izni almak için işlemleri başlattı. Bundan farklı olarak, Avrupa Birliği'nin Adaletten Sorumlu Komiseri Vera Jourova, bu hafta ABD'ye yapacağı resmi ziyarette Facebook ile görüşmeyi ve sorularına yanıt aramayı planladığını söyledi. 

Sosyal medyanın son seçimler üzerindeki etkisini araştıran komitenin başkanı İngiliz parlamenter Damian Collins, Salı günü Zuckerberg'i ifade vermeye çağırdı ve parlamento Facebook CEO'suna oturumda hazır bulunma çağrısında bulundu.

ABD'de baskı yoğunlaşıyor

ABD'de, regülatörler üzerinde, Facebook'u hesap sorulabilir hale getirmesi konusunda baskı artıyor. Değerlendirmeleri gereken kilit sorulardan biri, Facebook'un, üçüncü taraflara bireylerin arkadaşları hakkında bu kadar fazla veriye ulaşma imkanı sağlayarak Federal Ticaret Komisyonu'nu ile 2011 yılı mutabakat kararını çiğneyip çiğnemediği ile ilgili. 20 yıllık bu anlaşma, Facebook'un kullanıcıların verilerine paylaşmadan önce onlardan açıkça belirtilmiş izin almasını gerektiriyor. Eğer Facebook'un bu mutabakatı çiğnediği kanaatine varılırsa, şirket her gün için milyonlarca dolar ceza ödemekle yükümlü olacak. The Washington Post'a göre, Facebook bu mutabakata aykırı davrandığı yolundaki iddiaları reddetti.

Yatırımcılar kaçıyor, analistler alım fırsatı görüyor

Facebook hisseleri Pazartesi günü 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında kapandı ve kapanış bazında bu yılın en düşük fiyatının sadece 98 sent üzerinde. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, fiyatlardaki bu erime Zuckerberg'in servetine 4.9 milyar dolara mal oldu. Facebook, teknoloji şirketlerinden oluşan FANG (Facebook, Amazon, Netflix ve Google) grubu içinde yılbaşından bu yana negatif getirisi olan yegane şirket durumunda.

Yatırımcılar söz konusu sorun nedeniyle satış yaparken, Wall Street analistleri, bunun bir alım fırsatı olduğunu söylüyor. Bazı analistler, olası regülasyonun şirketin online reklam alanındaki baskın konumuna ciddi zarar vermesini beklemenin zor olduğunu söylüyorlar. 

GBH Insights'ın teknoloji araştırma müdürü Daniel Ives, müşteriler için hazırladığı notta, "Bu gelişme, bu noktada, daha ziyade 'manşet riski' ve bizi fazla endişeye zevk etmiyor," dedi ve bir hisse senedinde "regülasyona ya da siyasete ilişkin manşet riski" ile ilişkili bir zayıflığın bir alım fırsatı olabileceğini kaydederek, Facebook hisselerindeki alım tavsiyesini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Çalışanları ile toplanacak

The Verge'in haberine göre, şirket Salı günü tüm çalışanlarına açık bir toplantı düzenleyecek ve katılımcılardan bu toplatıda yayılmakta olan krize ilişkin sorular sorması istenecek. Haberde, şirket içi bir davet metnine ithafen, toplantıya Facebook'un Hukuk Müşavir Yardımcısı Paul Grewal'ın başkanlık edeceği belirtildi. (Bloomberg HT)

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.