Faiz artışı ihtimali yüzde 72

Faiz artışı ihtimali yüzde 72

Fed yetkilileri yedi yıl sıfıra yakın seyreden faiz oranlarının Aralık ayında artırılacağı sinyallerini vermeye devam ediyor.

A+A-

Fed yetkilileri yedi yıl sıfıra yakın seyreden faiz oranlarının Aralık ayında artırılacağı sinyallerini vermeye devam ederken, iki Fed yetkilisi ani bir piyasa tepkisine rağmen böyle bir artışı uygun bir biçimde gerçekleştirebileceklerine dair güvenini dile getirdi.

Yatırımcılar ise vadeli fiyatlarındaki faiz oranlarına bakıldığında yetkililerin bu görüşlerinin yer aldığı toplantı tutanaklarına, Salı günü yüzde 64 şans verdiği faiz artışı ihtimalini yüzde 72'ye çıkararak cevap verdi.

Fed'in 27-28 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarına göre Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin ılımlı bir politika sıkılaştırması için yeterince güçlü olduğuna yönelik inancını tekrarladı. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart da dün katıldığı bir konferansta küresel piyasaların Fed'in faiz artışlarını ertelemek zorunda kaldığı Ağustos ayındaki çalkantıdan toparlandığını belirtti.

Tutanaklar tereddütlü olan piyasaları faizlerin sıfıra yakın kalmaya devam ettiği birkaç yıl sonrasında merkez bankacıların artık faizleri artırmaya hazır olduğuna ikna etti. Fakat Ekim toplantısında aynı zamanda merkez bankacıların faizlerin artırılmasının ardından daha sonraki faiz artışları için potansiyel konuları da görüştüğü görüldü. Bu konular arasında ABD ekonomisinin uzun vadede düşük potansiyelinin, düşük faiz oranlarının kalıcı bir norm haline gelip gelmeyeceği sorusu da bulunuyor.

Fed yetkililerinin şimdilik merkez bankasının tam istihdam ve yüzde 2'de sabitlenmiş enflasyon hedeflerine ulaşacağına dair güvenleri tam.

Fed'in en yeni yasa yapıcısı Rob Kaplan, Fed'in her toplantıda durumu yeniden gözden geçireceğini ve gerekirse daha fazla faiz artırımını durdurabileceğini belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.