Faiz kararı sonrası Türkiye'nin risk priminde hızlı yükseliş

Faiz kararı sonrası Türkiye'nin risk priminde hızlı yükseliş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin ardından dolar/TL kuru 18.13 bandını test ederken, risk priminde de hızlı yükseliş yaşandı.

A+A-

Dolar/TL , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indiriminin etkisiyle 20 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

TCMB'nin bir puanlık indiriminin ardından dolar/TL kuru 18,13 seviyesinin üzerini gördü.

Türkiye'nin risk primi de kararın ardından hızlı yükseldi. 5 yıllık kredi temerrüt takası kararın etkisiyle 777 baz puan seviyesini gördü.

Karar sonrasında Borsaya da satış geldi. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 1'i aştı. BIST bankacılık endeksinde de yüzde 3'ün üzerinde gerileme izlenedi.

Commerzbank’ın Ulrich Leuchtmann ve Tatha Ghose’nin de aralarında olduğu stratejistlerinin hazırladığı ve TCMB'nin faiz kararından önce paylaştığı 18 Ağustos tarihli raporda, petrol ve diğer emtia fiyatlarının temmuz ayında düşmesinin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi güvercin merkez bankalarının “sıkılaştırmaya gerek olmadığı” argümanlarını haklı göstermeleri açısından destek sağladığı değerlendirmesine yer verildi.

İlgili Haberler