Faiz kararından sonra gözler Enflasyon Raporu'nda

Faiz kararından sonra gözler Enflasyon Raporu'nda

TCMB faiz kararının ardından, gözler gelecek hafta yapılacak enflasyon raporu sunumuna çevrildi

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararının ardından gözler önümüzdeki hafta yapılacak olan yılın ikinci enflasyon raporu tanıtım toplantısına döndü.

Merkez Bankası bugünkü faiz karar metninde piyasaların beklemediği bir şekilde "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesinin çıkardı. 

Banka bir önceki toplantısında kullandığı "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." ifadesini "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir." şeklinde sadeleştirdi.

Foreks anketinde analistler ilk faiz indiriminin Temmuz ayında olmasını, bu yıl toplam 250 baz puan indirim yapılacağını ifade etmişlerdi. Fitch Solutions yayınladığı bir analizde 2019'da 400 baz puan faiz indirimi beklediklerini vurguladı. 

Merkez Bankası bir sonraki toplantısını 12 Haziran'da gerçekleşecek.

Enflasyon Raporu..

Kararın ardından gözler gelecek hafta açıklanacak enflasyon raporu ve bu raporun sunumunda konuşacak Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamalarına çevrildi.

TCMB 30 Nisan'da yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayacak. Banka ilk raporunda enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 14,6, gelecek yıl için yüzde 8,2 olarak belirlemiş, orta vadede yüzde 5,0 seviyesinde istikrar kazanacağını ifade etmişti. 

TÜİK tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 19,71 seviyesinde bulunuyor. TCMB beklenti anketinde ise yıl sonu tahmini yüzde 16,23.Bu raporda TCMB'nin enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapıp yapmayacağı yakından takip edilecek.

Rezerv Konusunda Açıklama Bekleniyor..

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyon raporunu sunumunun ardından düzenleyeceği basın toplantısında özellikle son günlerde dış basında gündemde olan rezerv rakamları ve bugün verilen gevşeme sinyali ile ilgili sorulara vereceği yanıtlar merakla bekleniyor.
Bloomberg'e açıklamada bulunan bir Türk yetkili, TCMB'nin sunumunda bir açıklamada bulunacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri 19 Nisan itibarıyla 26 milyar 898 dolar oldu. Bir önceki hafta net rezervler 28 milyar 440 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Brüt rezervler ise aynı tarihte 75,57 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Bugünkü faiz kararının ardından en yüksek 5,9643 seviyesini gören USDTRY, 5,95 seviyesine kadar geri çekildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.