Faizde indirim enflasyondaki düşüşe bağlı

Faizde indirim enflasyondaki düşüşe bağlı

Merkez Bankası'nın bugün banka ekonomistleri ile yaptığı toplantıda, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş sürdükçe ve küresel piyasalardaki likidite koşulları uygun oldukça faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali verdiği belirtildi.

A+A-

Merkez Bankası'nın bugün banka ekonomistleri ile yaptığı toplantıda, önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş sürdükçe ve küresel piyasalardaki likidite koşulları uygun oldukça faiz indirimlerinin devam edeceği sinyali verdiği belirtildi.

Dün 75 baz puanlık indirim ile politika faizini yüzde 8.75'e çeken TCMB, bugün banka ekonomistlerinin katıldığı bir toplantı düzenledi. Aralarında üç Para Politikası Kurulu (PPK) üyesinin de bulunduğu TCMB yetkilileri, sunumun ardından katılımcıların sorularını da cevapladı.

Ekonomistler, önümüzdeki dönede faiz indirimi yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulara TCMB yetkililerinin, "Ne kadar olacağını bilmiyoruz ancak ölçülü olacaklar" cevabını verdiğini söylediler.

TCMB'nin bugün yaptığı sunumda sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğu belirtildi.

Cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceği belirtilen sunumda, "Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalacaktır. Baz etkisinin de katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmekte" denildi.

KORİDOR SABİTKEN FAİZ İNEBİLİR

Ekonomistler, TCMB yetkililerinin önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devam edebileceğini ancak mevcut faiz koridorunun korunması gerektiğini vurguladıklarını ve koridorun olası volatilitelere karşı güvence olarak görüldüğünü söylediklerini aktardılar.

Siyasilerden gelen tek seferde sert faiz indirimi taleplerine TCMB dün küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak bir hafta vadeli repo faizini ölçülü bir adımla 75 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti.

TCMB Başbakan Tayyip Erdoğan'ın TCMB'yi faizleri yüksek tuttuğu gerekçesiyle sert şekilde eleştirmesinin ardından gerçekleşen ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında diğer kısa vadeli faizlerde ise değişikliğe gidilmedi.

Şu an kullanılan faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 12 seviyesinde bir indirim yapmayan TCMB dünkü kararı ile kendisine önemli bir esneklik sağladı.

Faiz koridorunun sabit bırakılması sayesinde gerekmesi halinde piyasaya uygulanan faiz likidite adımlarıyla yüzde 11.50'lere kadar çıkabilecek. Bu gerektiğinde likiditede adımlarıyla 275 baz puana kadar sıkılaştırma yapılabileceği anlamına geliyor.

Analistler, dün iki ay üst üste gerçekleştirilen toplam 125 baz puanlık indirime karşın TL'nin sert değer kaybetmemesinin önemli bir nedeni faiz koridorunun üst bandının sabit bırakılması olarak yorumlamıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.