"Fazla likidite çekilmeden TL kalıcı istikrar kazanamaz"

"Fazla likidite çekilmeden TL kalıcı istikrar kazanamaz"

SESMİR Başkanı Orhan Ökmen, "Piyasalardaki bol likidite hızlıca  geri çekilmeden Türk Lirası kalıcı istikrar kazanamayacaktır" dedi.

A+A-

SESMİR Başkanı Orhan Ökmen, "Piyasalardaki bol likidite hızlıca  geri çekilmeden Türk Lirası kalıcı istikrar kazanamayacaktır" dedi.

Ökmen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Talebe ilişkin toparlanma, salgın konjonktüründen etkilenen iş  gücü piyasasına yansımıyor: Bol likidite, talebi nispeten toparladığı  halde, yapısal nedenlerle üretim gücünü artıramadığı için, talebe  ilişkin toparlanma, salgın konjonktüründen fazlasıyla etkilenen iş  gücü piyasasına fiilen yansıyamıyor.

İstihdam kayıplarının telafisi ve istikrarlı büyüme için yeni  yatırımlara ve yeni yatırımlar için de dış tasarruflara ihtiyacı duyan  ekonominin mevcut rezerv seviyesi, borç çevirme gücünü ve sermaye  girişlerini oldukça zorlaştırmaktadır.

Yurt içinde dolarizasyon ve altına yönelimin ve yine sermaye  akımlarındaki durgunluğun temel sebebini oluşturan negatif reel faiz  politikası sonlandırılmalıdır.

Piyasalardaki bol likidite hızlıca geri çekilmeden Türk Lirası  kalıcı istikrar kazanamayacaktır. Üstelik kredi ve risk artışıyla  neticelenen finansal genişleme reel ekonomideki olumsuz etkileri  beklendiği ölçüde bertaraf edemediği gibi kur ve cari denge üzerinde  olumsuz etkiler yarattı. Ancak bu olumsuz etkilerle mücadelede örtülü  bir şekilde yürütülen rezerv satış politikaları nedeniyle uluslararası  rezervler hızla düştü.

Türkiye ekonomisi "faiz artırımı döngüsü" ne girmiş olduğu  görüntüsü vermemek için tek seferde yüksek oranlı bir faiz artırımına  gitmeliydi: Fiyat istikrarı ve TL'nin rahatlaması için önden yüklemeli  tek seferlik ciddi bir faiz artırımına gidilmelidir. 

Olumsuz algıları düzeltebilmek için, öncelikle serbest piyasa  ilkeleriyle çelişen genel ve özel uygulamaların ortadan kaldırılması  gerekir: Örneğin, kâr payı dağıtım engelleri, ek gümrük vergileri,  kambiyo muamele vergileri, Kamu İhale Kanunu'nun da yer alan özel  istisnalar, özel mülkiyetin kamulaştırılma yönelimleri, dövizde  valörlü uygulamalar, SWAP limitleri, Aktif Rasyosu gibi serbest piyasa  kurallarıyla uyumsuz düzenlemeler terkedilmelidir.

Ulusal istatistik kurumları ile düzenleyici kurumların iç/dış  operasyonel denetim raporlarının kamuoyu ile paylaşılması güvensizlik  algısının düzelmesi yönünden yarar sağlayacaktır.   

Küresel ticaretin temel trendini teşkil eden ekonomik entegrasyon  süreçlerine destek verilmedir: Ulusal yalnızlaşma politikalarının  aksine, uluslararası entegrasyonist ve çoklu anlaşmalara yönelmek esas  alınmalıdır. Ticaret savaşları gibi sürdürülemez akıl dışı  politikalara rağmen, ekonomik entegrasyon süreçleri, uluslararası  konjonktürün ve uluslararası ticaretin temel trendi olmaya hala devam  etmektedir. Ülke yalnızlaşması yerine, AB başta olmak üzere  uluslararası alanda tam entegrasyonist politikalara ve anlaşmalara  yönelmek gerekir." 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.