'Fed 75 baz puanlık artışı dışlamakla yanlış yaptı'

'Fed 75 baz puanlık artışı dışlamakla yanlış yaptı'

Bloomberg yorumcusu Mohamed El-Erian Fed Başkanı Jerome Powell'ın son yönlendirmelerini eleştirerek, 75 baz puanlık faiz artışının masadan kalkmasının hata olduğunu söyledi.

A+A-

Fed'in enflasyonla mücadelede gelişmelerin geride kaldığı yönündeki eleştirilere yenileri ekleniyor.

Bloomberg yorumcusu Mohamed El-Erian katıldığı yayında Fed'in finansal piyasalar ve Amerikan halkı nezdinde bir kredibilite sorunu olduğunu belirtti.

El-Erian Fed'in 75 baz puanlık faiz artışını masadan kaldırmasının da bir hata olduğunu söyledi.

Fed'in yönlendirmesine yönelik eleştiriler gelmeye devam ederken, Fed yetkilileri ise piyasaya yönelik yönlendirmelerinin çalıştığı görüşünde.

Fed Guvernörü Christopher Waller ve Fed'in şahin ismi olarak bilinen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, söz konusu eleştiriyi yapanların Fed'in Mart toplantısından önce bile attığı finansal koşulları sıkılaştırma adımlarını yeteri kadar dikkate almadığını belirtti.

Bullard, Stanford Üniversitesi Hoover Enstitüsü tarafından organize edilen konferansta yaptığı konuşmasında Fed'in somut adımlarından önce piyasa faizlerinin önemli düzeyde arttığına dikkat çekti. Bullard, Fed'in gelişmelerin ardında kaldığı yönündeki ifadeleri hak etmediğini söyledi.

Benzer yorumu Waller da yaptı ve Fed'in söylemindeki değişikliğin ardından finansal piyasaların Eylül ayında faiz artışlarını fiyatlamaya başladığını söyledi.

Powell 75 baz puanlık artışı masadan kaldırmıştı

Fed 50 baz puan ile 2000 yılından bu yana en büyük faiz artışını gerçekleştirdi ve önümüzdeki birkaç toplantıda benzer oranlarda artırımlar gerçekleştirebileceği sinyalini verdi.

Kararın açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Jerome Powell, “Enflasyon çok yüksek ve neden olduğu zorluğu anlıyoruz ve onu düşürmek için süratle hareket ediyoruz” dedi.

Powell, “Komitede, önümüzdeki birkaç toplantı için 50 baz puanlık ilave artışın masada olması gerektiğine dair geniş bir görüş birliği olduğunu” da sözlerine ekledi.

Fed Başkanı, önümüzdeki aylarda 75 baz puanlık bir artışa gidilebileceği yönündeki spekülasyonların, “komitenin aktif olarak dikkate aldığı bir şey olmadığını” söyledi. Yetkililer, Fed’in 8,9 trilyon dolarlık bilançosunu 1 Haziran itibarıyla küçültmeye başlama kararı da aldı.

İlk aşamada Hazine tahvillerinde aylık 30 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde aylık 17,5 milyar dolarlık azaltıma gidilecek. Üç ay sonra azaltımlar sırasıyla 60 milyar dolar ve 35 milyar dolara yükseltilecek.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler