Fed başkanları faiz artırımını konuşmaya başladı

Fed başkanları faiz artırımını konuşmaya başladı

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gelecek yıl en az bir faiz artırımına destek verebileceğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de "faiz oranlarını artırmak üzere bir plan hazırlamanın zamanı geldi" dedi.

A+A-

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, gelecek yıl en az bir faiz artırımına destek verebileceğini ve ikinci bir faiz artırımının da uygun olabileceğini söyledi. Mester gelecek yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy verme hakkına sahip üyelerinden biri olacak. 

Financial Times gazetesine demeç veren Mester, COVId-19'un yeni varyantı Omicron'un olası etkilerini değerlendirdi. Mester, Omicron'un tedarik zincirleri üzerinde daha fazla baskı yaratarak ve iş gücü yetersizliğinin kötüleşmesine yol açarak ABD'de enflasyonun hızla yükselmesi tehdidi yarattığını savundu.

"Eğer Omicron kötü bir varyanta dönüşür ise, tedarik zinciri problemlerinden kaynaklı gördüğümüz yukarı yönlü fiyat baskılarını azdırabibir" diye konuşan Mester, "Eğer Omicron, Delta'dan daha kuvvetli, öldürücü bir virüs ise, salgın sırasında işlerini kaybedenler veya istifa edenler evde oturmaya devam ederler. Virüs hala insanları iş gücü piyasasına geri dönmekten alıkoyan faktörlerden biri" dedi.

Ekonominin varyantlarla başa çıkma konusunda salgının başına göre daha iyi olduğunu belirten Mester, talep taraflı yan etkilerin hafiflediğini, ancak arz taraflı etkiler görmeye devam ettiklerini de vurguladı.

Daly: Fed yetkililerinin faiz artırımı için plan hazırlamaya başlamaları gerekebilir 

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de, Fed yetkililerinin çeşitli ekonomik senaryolar için hazırlı olmalarının her zaman gerekli olduğunu ve hedefin üzerindeki enflasyonu düzeltmek için faiz oranlarında artırmak üzere bir planı hazırlamanın zamanının gelmiş olabileceğini söyledi.

Peterson Enstitüsü'nün sanal etkinliğinde söz alan Daly, "Fed yetkililerinin ekonomiye vermekte oldukları ekstra desteğin bir kısmını geri çekmeye başlamalarının ve faiz oranlarının artırılması konusunda bir plan hazırlamaya başlamaları, en azından bunu düşünmeleri gerekli olabilir" diye konuştu.

Daly, Fed'in varlık alımlarını öngörülenden daha hızlı azaltmasının gerekli olabileceğini de belirtti.

Bostic: Fed, gelecek yıl faiz artırabilir pozisyonda olmasını istiyorum 

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise enflasyon baskılarının hali hazırdaki yüksek seviyelerden geri çekilmemeleri halinde Fed'in gelecek yıl kısa vadeli faiz oranlarını artırabilir bir pozisyona gelmesini arzu ettiğini söyledi. Fed'in o pozisyona gelebilmek için varlık alımlarının azaltılmasına hız vermesi gerektiğini ifade eden Bostic, "Son birkaç aydır gelen veriler, varlık alımlarının sona erdirilmesini erkene çekmemizin uygun olabileceğine işaret ediyorlar. Eğer bu işaretler doğru ise, varlık alımlarının azaltılmasını hızlandırma ve daha erken bir zamanda bitirme seçeneğini kullanmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Bostic, bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nin oy verme hakkına sahip bir üyesi ve gelecek yıl bir noktada ilk faiz artırımın yapılmasını tercih ettiğini ifade ediyor.