Fed başkanlarından çelişen açıklamalar

Fed başkanlarından çelişen açıklamalar

Fed yetkilerinin birbiriyle çelişen açıklamaları piyasaların dikkatini çekerken, analistler bu durumun belirsizliği artırdığı eleştirisinde bulunuyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün sona ermesi ve petrol piyasasının dengelenmesinin ardından, fiyatların enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin ortadan kalkacağına inanıyorum" dedi.

ABD'nin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2016 Enerji Konferansı'nda konuşan Fischer, düşük petrol fiyatlarının, geçen sene enflasyonu, Fed'in hedeflediği yüzde 2'lik oranın çok altında tuttuğunu bildirdi.

Fischer, petrol fiyatlarındaki düşüşün sona ermesi ve petrol piyasasının dengelenmesinin ardından, fiyatların enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinin ortadan kalkacağına inandığını anlatarak, ''Petrol fiyatlarının düşük kalması durumunda enflasyon tahmin edilenden daha uzun bir süre Fed'in hedeflerinin altında kalabilir'' ifadesini kullandı.

Küresel finansal piyasalarda dalgalanmaların ve Asya ile Avrupa ekonomilerinde büyümenin yavaşlamasının ABD ekonomisindeki büyüme ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Fischer, Fed'in küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydetti.

Fischer, Fed'in para politikasının Amerikan ekonomisini desteklemeye devam ettiğini belirterek, 2008'de 1 trilyon dolardan az olan Fed'in bilançosunun, 2014'ün sonunda 4,5 trilyon dolara çıktığını hatırlattı.

Öte yandan, gün içinde iki Fed yetkilisi daha faiz artışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Financial Times'a verdiği mülakatta, Fed'in yavaşlayan küresel büyüme ve Çin'deki gelişmeleri de içeren aşağı yönlü birçok faktör nedeniyle uzun bir süre beklemede kalabileceğini dile getirerek, “Enflasyon hedefimize ulaşmak için daha önce düşündüğümüzden daha sabırlı davranmamız gerekebilir. Bu uzun bir süre durmamız ve beklememiz anlamına gelse dahi gerekli olabilir” diye konuştu.

Fed'in en ''şahin'' üyelerinden biri olarak nitelendirilen Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) mart ortasında düzenlenecek toplantısında mutlaka faizleri artırmayı değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Bloomberg radyosuna konuşan George, ''Bence faizlerin artırılıp artırılmaması kesinlikle canlı bir soru olmalı'' derken, olağanüstü derecede genişleyici para politikasından daha dengeli bir para politikasına geçilmesinin ekonominin yararına olacağını vurguladı.

Fed yetkilerinin birbiriyle çelişen açıklamaları piyasaların dikkatini çekerken, analistler bu durumun belirsizliği artırdığı eleştirisinde bulunuyor. 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.