Fed, bu yıl faiz artırmamalı

Fed, bu yıl faiz artırmamalı

Narayana Kocherlakota, Fed'in faiz oranlarını 2016 ikinci yarısından önce artırmaması gerektiğini söyledi.

A+A-

ABD Merkez Bankası Federal Reserve'in Minneapolis Şubesi başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in 2008 yılından bu yana sıfıra yakın seviyelerde seyreden faiz oranlarını artırmak için 2016 yılının ikinci yarısına kadar beklemesi gerektiğini söyledi.

Kocherlakota konuya ilişkin açısından "Ben, Fed'in faiz oranlarını 2015 yılında artırmasının bir hata olacağına inanmaya devam ediyorum" dedi.

Fed'in pek çok yetkilisi ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak Fed'in faiz oranlarının bu yıl artırılacağına inanıyor. Bununla birlikte ilk artırımın ne zaman olacağı konusunda bazı görüş farklılıkları var.

Federal Reserve Bank of Richmond Başkanı Jeffrey Lacker Cuma günü daha erken saatlerde yaptığı açıklamada Fed'in faiz oranlarını bu yaz artırması için güçlü nedenler olduğunu belirtmiş ve "Ekonomi verileri halen tahmin etttiğimizden büyük bir sapma göstermezse Fed'in bu yaz faiz artırması güçlü bir ihtimal" ifadelerini kullandı.

Federal Reserve Bank of New York Başkanı William Dudley ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada son dönemde açıklanan ekonomik verilerin zayıflığı nedeniyle Fed'in ilk faiz artırımı için sürenini bir parça ileri ötelenebileceğini düşünmenin mantıklı olacağını dile getirmiş ve "Haziran ayında faiz artırımı halen oyunda, ancak şimdi çıta bir parça daha yüksek" dedi.

Kocherlakota, ise cuma günü yaptığı açıklamada Fed'in şimdilik faiz artırımını askıya alması gerektiğini, Fed'in hem daha geç hem de daha yavaş davranabileceğini, zira tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için yıllar gerekebileceğini söyledi.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.