FED en önemli gündem maddesi

FED en önemli gündem maddesi

Ziraat Yatırım, FED'in en önemli gündem maddesi olduğu bugün piyasaların beklentilerini değerlendi

A+A-

Ziraat Yatırım, FED'in en önemli gündem maddesi olduğu bugün piyasaların beklentilerini değerlendi. Ziraat Yatırım tarafından yayınlanan günlük değerlendirme şu şekilde:

"FED'in Sözle Yönlendirme döneminde piyasada kemerler bağlıydı. Mart toplantısında FOMC üyeleri Sözle Yönlendirme'yi tek bir cümle ve çok yakın bir gelecek ile sınırlandırdılar: "Nisan ayı toplantısında faiz artırımı pek mümkün görünmüyor". Gerçekten de bugün FED'in faiz artırmayacağına neredeyse eminiz.

Akşam, TSİ 21:00'de karar metni açıklandığında iki bölümü takip edeceğiz:
1. İktisadi Faaliyet'in nasıl değerlendirileceği, ve
2. Sözle Yönlendirme stratejisinin akıbeti.
İktisadi faaliyetteki ivme kaybının geçici olabileceğine yönelik tüm ifadeler "şahin" değerlendirilebilir. Buna karşılık verilerin beklentileri karşılayamaması eğer Dolar'daki güçlenme ile ilişkilendirilirse ciddi şekilde "güvercin" sonuçlar görebiliriz.

Tahminen FED Haziran ayında da faizleri artırmayacak (baz senaryomuz başından beri 2015'in sonu). Ancak FED piyasaya yüz vermemeyi tercih edebilir ve tamamen veri hassas hale dönüşerek Haziran ihtimalini masanın üzerinde tutabilir (öyle yapmayacak olsa bile).

Bunun gerçekleşmesi için Sözle Yönlendirme cümlesinin karar metninden çıkarılması yeterli olacaktır. Sözle Yönlendirme'nin metinden çıkarılması otomatik "şahin" düşünülmemeli. Dolar, yarın açıklanacak ECI (İşgücü Maliyet Endeksi) ve sonrasında haftaya açıklanacak Nisan İstihdam Raporu'na göre işlem görecektir! Eğer Sözle Yönlendirme bir şekilde metinde korunur ve yinelenirse Dolar'da kayda değer bir geri çekilme görebiliriz.

FED para politikasını normalleştirmeye başladıkça Sözle Yönlendirme de miadını doldurmakta. FED'in bu sene için önündeki en önemli engel terse dönen veri akışı. FED'in faiz artırımına başlayabilmesi için önce verilerin yeniden artış eğilimine geçip sonrasında FED'in arzu ettiği seviyelere ulaşması gerekiyor. Daha önceki FOMC toplantılarında görünüm böyle değildi. Veriler ivmelenmekteydiler.

Toplantının ardından Başkan Yellen soru cevaplamayacağı ve projeksiyonlarda güncelleme yapılmayacağı için piyasa yalnızca eldeki metni deşifre etmekle meşgul olacak. Piyasa fiyatlamasının "güvercin" metin beklentisini yansıttığı görüşündeyiz. Bu nedenle DXY'da 95 ya da daha aşağı bir seviyeye gerileme için ya Sözle Yönlendirme'nin korunması ya da Dolar'a atıfta bulunulması gerekiyor. Aksi taktirde bu akşam FOMC karar metni "beklentiyi al haberi sat" olayına dönüşebilir.

Borsa endeksleri tarihi seviyelerinde ve Yüksek Risk makasları açılma eğilimindeyken FED ayağını frende tutmayı tercih edebilir - özellikle emniyet kemeri artık çözülecekse. FED'in asıl amacının aşırı risk alımını önlemek olduğu görüşümüzü tekrar ediyoruz. Bu nedenle baz senaryomuz Dolar konsolidasyonunu DXY 95 - 100 bandında takip etmeyi sürdürmekteyiz."

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.