FED Eylül'de faiz artırabilir

FED Eylül'de faiz artırabilir

Ziraat Yatırım önümüzdeki dönem yaşanacak gelişmeler ve bunların piyasa etkisini "MEKANİKLER VE DİNAMİKLER" başlığı ile irdeledi

A+A-

FED, Eylül - Aralık döneminde faizleri arttırabilir (Eylül şu anda en güçlü aday).

Faiz arttırım döngüsü eskilere göre çok daha yavaş gelişecek --> daha uzun süre daha düşük.
ABD Doları: DXY 95 - 100 aralığı konsolidasyon halen geçerli; Dolar, faiz (para politikası) farklılıkları nedeniyle yılın ikinci yarısında yeniden artış trendine girebilir ve 2016 yılında artış trendi sürebilir.
EMFX: Politikanın belirginleşmesi risk iştahını destekleyebilir - EMFX, DXY'ın bir parçası değil.

Finansal Piyasalar ve Reel Ekonomi bir şekilde birbirleriyle bağlılar. Aralarındaki etkileşim de çift yönlü. Piyasadaki fiyatlar reel ekonomik seyrin bir yansıması olduğu kadar, piyasadaki fiyatlamalar ekonomiyi şekillendirebilme gücüne de sahip. Örneğin piyasada ani değer kaybı reel ekonomiyi de beraberinde durgunluğa itebiliyor.

Likidite, piyasada arz ve talebin dengelenmesi için önemli bir unsur. Lehman krizinde likiditenin kuruması fiyat hareketlerinin aşırı seviyelere ulaşmasına neden oldu. Bu nedenle krizin ardından teorisyenler likiditeyi modellere dahil etme arayışındalar. Pratik taraftada merkez bankaları likiditeye gösterdikleri önemi arttırdılar. Piyasaların sağlıklı işleyişi merkez bankalarının öncelikleri arasında (finansal istikrar ve makro-ihtiyati politikalar). FED Başkanı Yellen'ın sık sık piyasalarla ilgili yorum yapmasını şaşırtıcı bulmuyoruz.

Yellen'ın Cuma akşamı gerçekleştirdiği konuşma haftanın en önemli olayıydı. Yellen, FED'in 2015 yılında faiz arttırma isteğini yineledi. FED'in yasal görevleri yanı sıra amacının piyasalarda balon oluşumunu (aşırı risk alımını) engellemek ve piyasa mekaniklerinin doğru işleyişini sürdürmek olduğunu düşünüyoruz. Başka türlü ekonomi en iyi halinde seyretmezken Yellen'ın faiz arttırım söylemini yalnızca yatırımcıları "tereddütte bırakmak" çabası ile açıklamak zor.

Faiz arttırımının ardından FED'in 4,5 trilyon ABD Doları'na ulaşan bilançosunu da daraltmaya başlaması gerekiyor. Ters repo işlemleri FED'in bilançosunu daraltmak için kullanacağı yöntemlerden. İşleyişin nasıl sonuç vereceği ise deneme yanılma payı içeriyor. Bu nedenle FED, çıkış stratejisini uygularken bir miktar daha belirsizlik piyasada devem edecek. Ancak FED ne kadar erken bu işleme başlarsa piyasalardaki belirsizlikler de o kadar çabuk azalabilir. Faiz arttırımının piyasa mekaniklerini nasıl etkileyeceği tam bilinmediği için FED, ani arttırımlardan kaçınarak faiz artırımını kademeli şekilde sürdüreceğinin sinyallerini bir süredir kamuoyu ile paylaşmakta. Ani faiz hamlelerinden kaçınmanın bir yolu da mümkünse daha erkenden başlayarak piyasa mekaniklerinin faiz arttırımlarına vereceği tepkiyi sınayarak yola devam etmek.

Faiz arttırımıın ardından piyasa mekaniklerinin FED'in tepki fonksiyonunda ekonomik dinamiklere nazaran daha fazla yer tutacağı anlaşılıyor. İlk çeyrekteki yavaşlamanın ısrarla geçici öğelere atfedilmesi, San Francisco şubesinin büyüme oranını düzelten hesaplamaları, FOMC'nin enflasyonun %2 hedefine orta vadede ulaşabileceğine inancı FED'in 2015 yılında faizi arttırma kararlılığını yansıtmakta.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.