'Fed faiz artırırsa çöp tahvil ihraçları artar'

'Fed faiz artırırsa çöp tahvil ihraçları artar'

Goldman stratejistleri Fed’in ilk faiz artışından sonra gelişen piyasaların çöp tahvil olarak bilinen junk bond ihracının artacağını söyledi.

A+A-

Bloomberg'in haberine göre Goldman Sachs Group’a göre gelişmekte olan piyasaların çöp tahvil ihracı Fed’in ilk faiz artışı sonrası artacak.

Goldman stratejisti Kamakshya Trivedi bu yıl ihraçların geçen yılın aynı döneminin dörtte biri olduğunu, Fed’in Mart ayında faiz artışının volatiliteyi azaltacağını ve ihraçların da artacağını öngördü. Uzman, bu yıl gelişen piyasalarda toplam hazine tahvili ihraçlarının 130 milyar doları bulabileceğini belirtti.

Trivedi “Piyasalar faiz artış patikası konusunda önünü daha net gördüğünde ve bu fiyatlandığında volatilite azalabilir. Bu da tahvil ihraçlarında toparlanmaya neden olabilir” yorumunu yaptı.

Gelişen ülkelerde yatırım yapılabilir seviyenin altında kredi notuna sahip olan tahvil ihraççıları birincil piyasadan uzak dururken ortalama faizler Ukrayna gerilimi, yüksek enflasyon gibi bir takım endişelerle yaklaşık yüzde 8 ile Temmuz 2020’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Trivedi geçen yıl gelişen ülkelerin hazine tahvil ihracının 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Uzman Latin Amerika, Asya, Orta Doğu ve Afrika’nın yüksek finansman ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Gelişen ülke varlıkları faiz artışına kadarki dönemde düşme eğilimi gösterse de artırımlar başlayınca ucuz değerlemelerin alıcılara cazip gelmesiyle toparlanıyor.

Bloomberg Endeksi’ne göre Fed’in 2004’te faiz artırmaya başladığı ve toplam 425 baz puanlık faiz artırdığı 2 yıllık dönemde gelişen ülkelerin dolar cinsi tahvilleri ralli yaptı, faiz yarı yarıya düştü. Benzer biçimde Aralık 2015’te faiz artışıyla başlayan 2 yıllık dönemde de gelişen ülke tahvil faizleri geriledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler