FED faiz kararını açıkladı

FED faiz kararını açıkladı

Piyasaların merakla beklediği karar açıklandı. Fed bu yılın son toplantısında beklendiği gibi faiz artırım kararı aldığını açıkladı.

A+A-

Piyasaların merakla beklediği karar açıklandı. Fed bu yılın son toplantısında beklendiği gibi faiz artırım kararı aldığını açıkladı.

Fed Başkanı Janet Yellen'in görevinden ayrılmadan önceki son toplantısında açıklanan faiz oranı 25 baz puan artırılarak, yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltildi.

Federal Açık Piyasa Komitesi bugün sona eren 2 günlük toplantısında bu yıl içinde faizleri üçüncü kez artırma kararı aldı. Fed, kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 1,25-1,50 seviyesine yükseltti. 

Fed ayrıca 2018 yılında 3 kez daha 25'er baz puanlık faiz artırımı yapılacağı tahminini bağlı kaldı. 

Faiz artırımı kararına 2 üye, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari muhalefet ettiler. 

FOMC ayrıca 2018 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,1'den yüzde 2,5'e çıkardı. Banka, 2018 ve 2019'da ortalama işsizlik oranının hali hazırdaki yüzde 4,1'den yüzde 3,9'a gerileyeceğini de tahmin etti.

Fed yeni faiz kararını ise Ocak 2018 açıklayacak. Yeni başkanlı Fed ilk kez Mart 2018'de toplanacak. 

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Son günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artıracağı beklentisiyle rekora yakın seviyelerden gerileyen Dolar/TL yeni güne hafif düşüşle 3.83 seviyelerinde başladı, ilerleyen saatlerde 3.85'i aştı. Akşamki Fed kararı öncesi 3.83 seviyelerinden 3.85'e yükseldi. Sonrasında ise dolar 3.82 seviyesine kadar gevşedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'den (FOMC) beklentilerini AA muhabiriyle paylaşan Amerikalı ekonomistler, bankanın politika faizini, güçlü istihdam ve büyüme performansına bağlı olarak 25 baz puan artırmasına zaten garanti gözüyle bakıyordu.

FOMC’nin yılın son toplantısında üçüncü kez faiz artışına gitmesini halihazırda fiyatlamış olan piyasalar ise bankanın faiz kararından ziyade gelecek yıla yönelik faiz projeksiyonlarını merakla bekliyordu. Fed enflasyonun yüzde 2 seviyesinde stabilize olmasını hedefliyordu.

BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA NELER OLMUŞTU?

Fed 1 Kasım’da yaptığı toplantısında ise oy birliği ile aldığı kararda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 - yüzde 1.25 bandında tutmuştu.

SIRADA BİZİM MERKEZ BANKASI VAR

Bugünkü Fed açıklaması sonrası gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklamalarına odaklandı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB), yarın yapacağı yılın son toplantısında "sürpriz" bir karara imza atması beklenmiyor. ECB Yönetim Konseyi, yarın Frankfurt’ta toplanacak. Toplantının ardından bankanın faiz kararları açıklanacak. ECB Başkanı Mario Draghi de alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda ECB'nin yeni bir tedbir planı açıklaması öngörülmezken, enflasyon dinamiklerine vurgu yapması bekleniyor.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.