FED faiz kararını açıkladı

FED faiz kararını açıkladı

FED, küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

A+A-

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), bugün sona eren 2 günlük toplantısında beklendiği gibi faiz oranını 25 baz puan indirdi ancak Eylül 2016'dan bu yana ilk kez karar 3 üyenin aleyhte oyu ile alındı. 

Bu aynı zamanda Jerome Powell döneminde en çok sayıda üyenin karara muhalefet ettikleri toplantı oldu. 

Faiz kararına muhalefet eden 3 üyeden ikisi faizlerin değiştirilmemesini savunurken, bir üye ise daha yüksek faiz indirimi talep etti. 

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Kansas City Fed Başkanı Esther George faizlerin değiştirilmemesi yönünde oy kullandılar. 

St. Louis Fed Başkanı James bullard ise daha büyük faiz indirimi istediği için karara muhalefet etti.

FOMC üyeleri bugün sona eren toplantıda gösterge faiz oranını yüzde 1,75-2,0 seviyesine düşürdüler. 

FOMC'nin 17 üyesinin 2019'un geri kalanı için medyan tahmini başka faiz indirimi olmayacağı yönünde oluşurken, üyelerden 7'si bir faiz indirimi daha yapılmasının uygun olacağını savundular.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, ekonomik görünüm için gelmekte olan verilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği ve ekonomik büyümenin sürdürülmesi için uygun şekilde hareket edeceği vurgulandı. 

Bugün yapılan FOMC açıklaması ile 31 Temmuz toplantısında yapılan açıklama arasında büyük bir fark ortaya konmadı. Fed, ekonomik büyümenin, güçlü istihdam piyasasının ve yüzde 2'ye yakın enflasyonun devam etmesini
beklemeyi sürdürdü. Bununla birlikte görünüm için belirsizliklerin devam ettiğini de vurguladı.

Açıklamada, işletme sabit yatırımlarının ve ihracatın zayıfladığına işaret eden Fed, önceki açıklamasında ihracata atıfta bulunmamış ve işletme yatırımlarında büyümenin hafif olduğunu belirtmişti.

FOMC toplantısında ayrıca, ekstra rezervler için uygulanan faiz oranı yüzde 2,10'dan yüzde 1,80'e indirildi. Faiz hedef aralığının üst sınırı ile ekstra rezerve faiz oranı arasındaki fark 15 baz puandan 20 baz puana çıkarıldı.

FED büyüme tahminini yükseltti, faiz tahminini düşürdü

Öte yandan ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri bu yıl için ekonomik büyümeye ilişkin tahminini yukarı çekerken, faiz tahminlerini aşağı yönde revize ettiler.

Fed'in açıkladığı 'Ekonomik Projeksiyon' raporuna göre, 2019 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,1'den yüzde 2,2'ye çıktı. Banka gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,0 olarak bırakırken, 2021 beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a çıkardı. 2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 2,8 olarak belirlenirken, uzun dönem beklentisini yüzde 1,9 olarak kaldı.

Banka'nın bu yıl için işsizlik oranı beklentisi yüzde 3,6'dan yüzde 3,7'ye çıkarılırken, 2020 beklentisi yüzde 3,7, 2021 beklentisi yüzde 3,8 olarak kaldı. 2022 Yılı beklentisi yüzde 3,9 olarak açıklanırken, uzun dönem tahmini yüzde 4,2 olarak değiştirilmedi.

Bankanın PCE enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 1,5, gelecek yıl için yüzde 1,9, 2021 tahmini yüzde 2,0, uzun dönem tahmini yüzde 2,0 olarak kaldı. 2022 için tahmin yüzde 2,0 olarak açıklandı.

Çekirdek PCE için tahmin bu yıl için yüzde 1,8, gelecek yıl için yüzde 1,9 ve 2021 için yüzde 2,0 olarak kalırken, 2022 için yüzde 2,0 olarak belirlendi.

Banka yetkililerinin faiz tahmini bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 1,9'a, gelecek yıl için yüzde 2,1'den yüzde 1,9'a, 2021 için yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekildi. Uzun dönem için yüzde 2,5 olan tahmini değişmezken, 2022 için tahmin yüzde 2,4 olarak belirlendi.

Açıklama öncesi beklentiler ve mevcut oranlar şu şekildeydi...

Veri    : Maksimum Faiz Oranı
----------------------------------
Önceki  : yüzde 2,25
Beklenti: yüzde 2,00
----------------------------------
Veri    : Minimum Faiz Oranı
----------------------------------
Önceki  : yüzde 2,00
Beklenti: yüzde 1,75
----------------------------------
Veri    : İskonto Faiz Oranı
----------------------------------
Önceki  : yüzde 2,75
Beklenti: yüzde 2,50
----------------------------------
Veri    : Ekstra Rezerv Faiz Oranı
----------------------------------
Önceki  : yüzde 2,10
Beklenti: yüzde 1,85
----------------------------------

 

 

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.