Fed’e ‘faiz artır’ çağrısı

Fed’e ‘faiz artır’ çağrısı

Morgan Stanley CEO’su James Gorman gelecekte ekonomide yaşanabilecek bir çalkantıya karşı Fed’e bir an önce faiz artırma çağrısı yaptı.

A+A-

ABD Merkez Bankası’nın iki gün sürecek politika toplantısı öncesi konuşan Gorman ekonomik büyüme halihazırda güçlü seyrederken Fed’in 2022’de parasal sıkılaşmayı gündeme alması gerektiğini belirtti.

CNBC’ye konuşan Gorman “faizlerin arttığı bir ortama ilerliyoruz, Fed’in faiz artırmasının doğru olacağını düşünüyorum, böylece kaçınılmaz düşüş gerçekleştiğinde Fed’in bununla mücadele etmek için bir cephanesi olur” diye konuştu.

 

Fed, istihdam piyasasının tam anlamıyla toparlanması için enflasyonun yükselmesine izin verdi. Ancak tüketici fiyatlarının 40 yılın zirvesine çıkmasıyla yetkililer pandemi döneminde devreye alınan ultra gevşek para politikalarını çekmeye hazır olduklarını bildirdi. Fed’in bu toplantıda aylık varlık alımını azaltma programını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkartması bekleniyor.

Bu da Fed’in Mart 2022 itibariyle faiz artışını gündeme getirebilir. Piyasalarda ise ilk faiz artışının Mayıs ayında olması bekleniyor.

Gorman “Fed’in yerinde olsam faiz artışına bir an önce başlardım” yorumunu yaptı. Gorman faiz artışlarının piyasayı kısa süreliğine sallasa da ekonomiye istikrar sağlayacağını ifade etti.

İlgili Haberler