Ferit Şahenk borç yapılandırmasını bu ay tamamlayacak

Ferit Şahenk borç yapılandırmasını bu ay tamamlayacak

Doğuş Grubu'nun 2,3 milyar euroluk yapılandırma anlaşması 15 Şubat'a kadar imzalanması bekleniyor

A+A-

Doğuş Grubu'nun 2,3 milyar euroluk yapılandırma anlaşması 15 Şubat'a kadar imzalanması bekleniyor. İlk iki yılda sadece faizler ödenirken borçlar altı yılda bitirilecek. Ayrıca 150 milyon euroluk yeni kredi tahsis edilecek.

Toplam borçlarının 2,3 milyar euroluk kısa vadeli kısmını 'yeniden vadelendirme' için masaya oturan Doğuş Grubu için hedef 15 Şubat tarihine kadar bankalarla imza atmak. Edindiğimiz bilgilere göre, yeniden yapılanma sürecinde liderlik yapan Yapı Kredi, iş Bankası ve Akbank, geçen hafta, büyük alacaklılardan üç kamu bankası Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank yönetimiyle bir araya gelerek anlaşmanın son hali üzerinde mutabık kaldı. Bir bankacı, "Muhtemelen bu hafta lider bankalar diğer bankaları davet edecek ve anlaşmaya imza atmalarını isteyecek. Bir aksilik olmazsa imzalar 15 Şubat'a kadar atılır" diyor.

Anlaşmanın koşulları

Alacaklı diğer bankalara da gönderilen anlaşma koşullarının nasıl oluştuğunu araştırdık. Ulaştığımız bilgilere göre, 2,3 milyar euroluk borç, ilk iki yılı anapara ödemesiz olmak üzere, toplam altı yılda ödenecek. Faizin de yıllık yüzde 6,5 civarında olacağı konuşuluyor. Ayrıca, mevcut işlerin aksamaması, şirketlerin nakit akışlarında, tedarikçi ödemelerinde sıkıntı yaşanmaması için de bankalar 150 milyon euroluk kredi limiti tanıyacak. Yeni kredinin sağlanmasına bütün alacaklı bankaların katılıp katılmayacağı ise tam bilinmiyor.

Bir bankacı, "Teminatlar güçlü ve geri ödemede bir sıkıntı yaşanacağını hiç sanmıyorum. Geçmişte ne yaptıysak bugün de aynısını yapıyoruz. Bu konular gereksiz bir şekilde abartıldı ve farklı yönlere çekildi" değerlendirmesini yapıyor.

Varlık satışı sürüyor

Doğuş Grubu, geçen yıldan bu yana hisse ve varlık satışlarıyla yaklaşık 800 milyon dolara yakın bir nakit yarattı. Yeni varlık satışlarının da devam etmesi bekleniyor, iki hafta önce Habertürk.com internet sitesinde yer alan haberde İtalya ve Türkiye'deki bazı otellerin satışı için yapılan görüşmelerde sona yaklaşıldığı ifade ediliyordu. Alacaklı bankalardan bir yetkili, "İtalya ve Türkiye'nin yanı sıra Hırvatistan'daki otellerle de ilgilenildiğini biliyoruz. Dubaili bir grubun Türkiye'den daha çok İtalya ve Hırvatistan'daki otellerle ilgilendiğini duyuyoruz" bilgisini iletiyor. Grubun yüzde 60 ortak olduğu ABD'nin Miami kentindeki otelin de satıldığı ve paranın tahsil edildiği söyleniyor.

Ulaştığımız bilgilere göre, Doğuş Grubu'nun yaptığı varlık satışlarından sağlanan fonlar öncelikle 150 milyon euroluk taze kredinin kapatılmasında kullanılacak. Geri kalan fonun yüzde 70'i alacaklı bankalara alacak paylarına göre ödenecek.

Tasarruf başladı, sponsorluklar bitti

Bankalarla görüşmeler yürütülürken Doğuş Grubu'nun varlık satışlarıyla borçlarını azaltma yoluna gitmesi anlaşmanın bir parçası. Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, 8 Ağustos 2018'de yaptığı açıklamada, uzun vadeli proje kredilerinde bir değişiklik olmadığını, kısa vadeli borçları yeniden vadelendireceklerini söylemişti. Şahenk, Doğuş Grubu bünyesinde başlattıkları tasarruf önlemleriyle de beş yıllık süreçte 300-350 milyon Euro civarında tasarruf sağlanacağı bilgisini vermişti. Nitekim Doğuş Grubu, Fenerbahçe ve Darüşşafaka ile sponsorluk anlaşmalarından vazgeçti. Her iki kulübe yapılan desteğin yıllık 40 milyon Euro'yu aştığı söyleniyordu. (TALAT YEŞİLOĞLU/EKONOMİST DERGİSİ)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.