Finansal hizmetler güven endeksi 7,5 puan arttı

Finansal hizmetler güven endeksi 7,5 puan arttı

Ocak ayında finansal hizmetler güven endeksi (FHGE), bir  önceki aya göre 7,5 puan artarak 164,7 seviyesinde gerçekleşti.

A+A-

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan  anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki  iş durumu ile son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE'yi artış  yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep  beklentisinin FHGE'yi azalış yönünde etkilediği gözlendi.
    İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere  göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte  artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla  güçlendiği gözlenmektedir. Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talebe  ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği  görüldü.
    Son üç aydaki istihdama ilişkin olarak, bir önceki ayda azalış  bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü  gözlendi. Gelecek üç aydaki istihdamda artış bekleyenler lehine  olan seyrin ise bir önceki aya göre değişmediği görüldü.

    Kârlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda artış  olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler  lehine olan seyrin bir önceki döneme kıyasla güçlendiği gözlendi.
    Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, yurt içi  piyasalardaki rekabet gücünde son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki  değerlendirmelerin bir önceki döneme kıyasla güçlendiği, gelecek üç  ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin ise zayıfladığı  görüldü. Yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak,  son üç ayda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç  ayda iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin güçlenerek devam ettiği  gözlendi.
    2020 yılı Ocak ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt  sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)", 65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri  hariç)" ve "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektörlerinde bir önceki aya göre sırasıyla 7,5, 2,1 ve 26,8 puanlık artış olduğu gözlendi.
    Foreks Haber Merkezi ( [email protected] )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey  


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.