Finlandiya'dan 11 milyar dolarlık F-35 siparişi

Finlandiya'dan 11 milyar dolarlık F-35 siparişi

Finlandiya, yaşlanan savaş uçaklarını yenilemek amacıyla çıktığı yeni nesil savaş uçağı ihalesinde Lockheed Martin’i seçti. Söz konusu satın alım 11 milyar dolar değerinde olacak.

A+A-

Bloomberg HT'nin haberine göre eskiyen hava gücünü yenilemek isteyen Finlandiya 64 adet F-35A satın alacak. Anlaşmanın ABD ile Finlandiya arasındaki askeri ilişkileri derinleştirmesi bekleniyor.

Savunma Bakanı Antti Kaikkonen basın toplantısında Lockheed’in anlaşma uyarınca 64 F-35A savaş uçağı ve oldukça kapsamlı bir mühimmat paketi sağlayacağını belirtti.

Kuzey Avrupa ülkesi kararını vermeden önce Boeing Co., Dassault Aviation SA, Eurofighter konsorsiyumu ve Saab AB şirketlerinden gelen teklifleri değerlendirmişti.

Savaş uçakları, ülkenin Rusya ile 1300 kilometrelik sınırını korumak için kullanılacak. Finlandiya seferberlik zamanında 180 bin asker toplayabileceği düşünülse de, savaş uçakları olmadan savunması oldukça zor olan bir yüz ölçümü büyüklüğüne sahip.

10 milyar euroluk satın alma programının 4,7 milyar eurosu savaş uçakları için harcanacak. 2030’un sonuna kadar süreyi kapsayan bakım hizmetleri, yedek parça, eğitim ve diğer hizmetlerin bedeli 2,9 milyar olarak belirlenirken, mühimmat bedeli ise 1,5 milyar Euro olacak.

Anlaşma bedelinin yaklaşık üçte birini endüstriyel işbirliği oluşturuyor. Anlaşmaya ek olarak yerli sistemler ve yetkinlikler geliştirilmesi için 1 milyar Euro daha harcanacak.

Etiketler : , ,