Fisher'den faiz arttırımı sinyali

Fisher'den faiz arttırımı sinyali

Fischer, enflasyon hareketine bağlı olarak merkez bankasının faizleri artırmak için önümüzdeki ay harekete geçebileceğinin sinyalini verdi

A+A-


Fed'in en yetkili ikinci ismi Stanley Fischer, ABD'de enflasyonun önümüzdeki yıl yeniden sıçrayışa geçeceğini söyleyerek merkez bankasının faizleri artırmak için önümüzdeki ay harekete geçebileceğinin sinyalini verdi.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer tarafından yapılan açıklamalar merkez bankasının artık düşük enflasyonun politika değişimini ertelemekte daha az rol oynamasının istendiğine dair işaretlere bir yenisini ekliyor.

Kısmen faiz artışlarının ertelenmesinden dolayı ekonominin iyi bir performans gösterdiğini söyleyen Fischer, Fed'in son faiz artışından bu yana yaklaşık 10 yıl geçtiğini de sözlerine ekledi.

Fischer konuşmasında, "Enflasyonu 2015 yılında düşük tutan ve özellikle güçlü dolar ve düşük enerji fiyatlarından kaynaklanan bazı faktörler önümüzdeki yıl zayıflamaya başlayacak" dedi.

Fischer, "Doların güçlenmesi ve dış zayıflıklar kısmen şok etkisi yaratsa da ABD ekonomisi bunu iyi kaldırmış gibi görünüyor ve uluslararası ticarete hassas olan ekonominin bazı sektörlerini çok etkisi altında bırakmamış görünüyor" dedi.

Doların ABD ekonomik büyümesi üzerinde ağırlık yaratmaya devam etmesini beklediğini söyleyen Fischer, bunun enflasyon üzerindeki etkisinin ise daha geçici olduğunu belirtti.

Fischer güçlü doların enflasyondan bu yıl büyük ihtimalle yüzde 0.25-0.5 puan arasında bir götürü yaptığını da sözlerine ekledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, Fischer ve diğer yetkililer faiz artışının Aralık'ta muhtemel olduğunu belirtiyorlar.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.