Fitch haftası başlıyor

Fitch haftası başlıyor

Son iki hafta, FED ve TCMB'nin faiz kararlarını ile jeopolitik gelişmelere odaklanan piyasaların bu haftaki ana gündem maddesi Fitch'in açıklayacağı Türkiye notu olacak

A+A-

Son iki hafta boyunca dışarıda ABD Merkez Bankası ile TCMB'nin faiz kararlarının yanı sıra ISİD'e karşı başlatılan operasyona odaklanan piyasaların bu haftaki ana gündem maddesi Fitch'in Türkiye kredi notu güncellemesi olacak.

Fitch'in 3 Ekim Cuma günü Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini açıklayacak. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, en son 4 Nisan'da yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" olarak teyit etmiş, not görünümünü "durağan" olarak açıklamıştı.

Fitch'in Türkiye için değerlendirmesinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını düşünen uzmanlar olsa da, kredi notu aynı kalsa da görünümün bir seviye aşağı indirileceğine dönük bekletiler daha güçlü. Fitch'in "yatırım yapılabilir seviye" olarak kabul ettiği notu değiştirmesi ise büyük süpriz olarak kabul ediliyor.

Görünümün değiştirilmeyeceğini savunan uzmanlar, cari açıkt ve mali durumda iyileşme olduğunu bu nedenle görünümün "negatif"e düşürülmesi için bir neden olmadığının altını çiziyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte cari açıkta iyileşmenin daha belirginleşeceğini ileri süren bu grup, kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde altını çizdiği siyasi risk unsurunun ise cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte artık geçerli olmadığını söylüyor.

Kredi notunun değişmesini beklemeyen ancak görümünün "negatif"e çevrilmesi olasılığının daha güçlü olduğunu ileri süren uzmanlara göre, dercelendirme kuruluşlarının son dönemde sık sık altını çizdiği, yüksek enflasyon ve işsizlik, jeopolitik riskler, BDDK ve TCMB üzerindeki siyasi baskılar sonuçta belirleyici olacak.

PAZARTESİ GÜNDEMİ

Haftanın ilk işlem günün önemli yurtdışı gündem maddeleri ise şunlar

1) ABD'de Ağustos ayı Kişisel Harcamalar verisi TSİ 15:30'da açıklanacakğ. Beklenti artan otomotiv satışları ve istihdam piyasasında gelişimle kişisel harcamaların artacağı yönünde

2) ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Washington'da bir araya gelecek.

3) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hazar Zirvesi'nde Azeri, Kazak, Türkmen ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelecek.

4) Birleşmiş Milletler 69. Genel Kurulu devam ediyor.

5)  ABD Bekleyen Konut Satışları açıklanacak (Ağustos),

6)  Euro Bölgesi Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak (Eylül)

7)  Almanya TÜFE verisi açıklanacak (Eylül)

8)  İngiltere Mortgage İzinleri açıklanacak (Ağustos)
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.