Fitch: Koronavirüs Türk bankalarının varlık kalitesini zayıflatacak

Fitch: Koronavirüs Türk bankalarının varlık kalitesini zayıflatacak

Fitch Ratings, Türk bankalarının varlık kalitelerinin koronavirüs salgınının etkisi ile zayıflayacağını, ancak bu zayıflamanın 2020'de bankaların gelir tablolarında daha görünür olacağını savundu.

A+A-

Fitch Ratings, Türk bankalarının varlık kalitelerinin koronavirüs  salgınının etkisi ile zayıflayacağını, ancak bu zayıflamanın 2020'de  bankaların rapor ettikleri varlık kalitesi ölçümlerinden çıok bankaların  gelir tablolarında daha görünür olacağını savundu.

Varlık kalitesinin, döviz likitidesiyle birlikte Türk bankaları için  kredi notu açısından hassas bir konu olduğunu belirten Fitch, varlık  kalitesinin pandemi nedeniyle bu yıl zayıflamış olan faaliyet ortamı ve makroekonomik zemin, temel ile yakın ilişki içinde olduğunu da vurguladı.

Fitch yayınladığı raporda, "Rapor edilen sorunlu krediler düzenleyici müsamahaların, hoşgörünün ve kredi büyümesinin etkisi ile pohpohlanacak. Kredi sınıflama zorunluluklarında bir gevşetme, rahatlatmanın 2020 sonuna  kadar devam edecek olması, Türkiye'nin kredi erteleme kolaylığının  müşterilere faiz veya ana para ödemelerini 3 ay öteleme imkanı vermesiyle  bir araya geldiğininde rapor edilen sorunlu kredilerde aartış 2021 ilk  çeyrek civarına ertelenecek" değerlendirmesini yaptı.

Raporunda, Türk ekonomisinin 2021'de yüzde 5,0 ve 2022'de yüde 4,6 büyümesini beklediklerini hatırlatan Fitch, "Eğer GSYH büyümesi  güncellenmiş tahminlere paralel şekilde toparlanmaya devam eder ise,  önceki düşüşün varlık kalitesinde neden olduğu darbenin bir kısmını telafi edebilir, kredi toplanmasını desteklemeyebilir" öngörüsünde de  bulundu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.