Fitch: MB'nin eli zayıf

Fitch: MB'nin eli zayıf

Fitch, "MB’nın para politikasını sadeleştirmeyi geciktirmesinin Türkiye'nin politika kredibilitesinin zayıflığını gösteriyor” açıklaması yaptı.

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB'nin para politikasını sadeleştirmeyi geciktirmesinin Türkiye'nin ekonomi politikalarında uzun zamandır süregelen tutarlılık ve kredibilite zayıflığını yansıttığını belirtti.

Fitch tarafından yayımlanan kısa değerlendirmede, "Para politikasında daha basit bir çerçeve yetkililerin dış kırılganlıklara karşı gelebilme kapasitesini artıracaktır. (Dış kırılganlıklar) Türkiye'nin ülke notu profilinin önemli unsurları olarak varlığını sürdürüyor" denildi ancak Türkiye'nin kırılganlıklarına dair ana göstergelerin kredi notunun gözden geçirildiği Eylül ayına kıyasla daha iyi olduğu ifade edildi.

TCMB Ağustos ayında gevşek küresel para politikalarının normalleşmesi sürecinde izleyeceği yol haritasını ortaya koyarak bu çerçevede faiz koridorunun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı etrafında daraltılarak daha simetrik bir hale getirileceğini açıklamış ve sadeleşme adımları için Fed'in faiz artırımını bekleyeceğine işaret etmişti.

Fed'in faiz artırmaya başladığı Aralık ayında, sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutan TCMB, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde Ocak ayındaki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmişti.

TCMB bu ay ise beklentilere paralel kısa vadeli faizleri sabit tutarken, açıklamasında da para politikasında sadeleşmeye ilişkin bir ifadeye yer vermedi.

Fitch raporunda TCMB'nin Ağustos'taki açıklamasında bile zamanlamanın "belirsiz olduğu" belirtilerek, "TCMB başkanının görev süresinin dolmasına giderek yaklaşıldığı da göz önüne alındığında para politikasının daha tutarlı ve tahmin edilebilir olmasını sağlayabilecek... sadeleşmenin ne zaman başlayacağı daha belirsiz bir hal aldı" denildi.

Değerlendirmede "güçlü ve kredibilitesi olan" maliye politikasının Türkiye'nin kredi notu için temel desteği oluşturduğu ifade edilirken, gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSTH) yüzde 1.4'ü kadar maliyet oluşturduğu değerlendirilen seçim vaatlerinin mali disiplin hakkında soru işaretleri yarattığına dikkat çekildi.

Türkiye'nin borçlarının GSYH'ya oranının düşük ve gerilemekte olduğu ancak bu oranın gerilemesinde kısmen yeni orta vadeli program kapsamındaki 2017 ve 2018 için "iddialı" yüzde 5 büyüme tahminlerinin rol oynadığı belirtildi.

Raporda Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki reformların Türkiye'nin yapısal sınırlamalarını hafifleterek büyümenin hızını artırabileceği ancak yeni bir unsur barındırmadığı, daha önce uygulamaya alınmada zorluklar yaşandığına dikkat çekildi.

Türkiye'yi BBB- kredi notu ve durağan görünümle derecelendiren Fitch, bu yıl Türkiye'nin kredi notunu gözden geçirebileceği tarihleri 26 Şubat ve 19 Ağustos olarak açıklamıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.