Fitch: Para politikası kredibilitesi önemli bir zayıflık

Fitch: Para politikası kredibilitesi önemli bir zayıflık

Fitch Ratings, para politikası kredibilitesinin hala Türkiye'nin kredi notu açısından önemli bir zayıflık olduğunu ifade etti.

A+A-

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda aldığı 75 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından değerlendirmede bulunan Fitch Ratings, para politikası kredibilitesinin hala Türkiye'nin kredi notu açısından önemli bir zayıflık olduğunu ifade etti.

Fitch, "Zayıf para politikası kredibilitesi ve Türkiye'nin reel faizinde geçtiğimiz yazdan bu yana yaşanan büyük indirim Türkiye'nin 'durağan görünüm ile BB- olan kredi notu üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor" değerlendirmesini yaptı.

TCMB'nin Haziran 2019'da yüzde 24 olan politika faizini dün yapılan  indirim ile birlikte yarıdan fazla düşürdüğüne işaret eden Fitch, bu  süreçte Türk Lirası'nın oldukça istikrarlı kaldığını ve ABD Doları  karşısında 5,49-5,98 aralığında kaldığını belirtti.

TL'nin istikrarını  ekonomideki toparlanma, düşün enflasyon ve cari işlemler açığındaki  büyük düzeltmenin desteklediğine dikkat çeken Fitch, bu harekette ABD'nin  yaptırım uygulaması riskinin düşmesi ve 2019'da global finansal şartlarda  kayda değer gevşeme yaşanmasının da rol oynadığını vurguladı.

"Haziran'dan bu yana reel faizlerin keskin şekilde bastırılması bize piyasa oynaklığının yinelenmesi riskleri veriyor" değerlendirmesini yapan Fitch, "Türkiye'nin hala yüksek olan dış finansman ihtiyacı, jeopolitik  şoklara hassasiyeti ve yaptırım riski önemli kırılganlıklar olmaya devam  ediyor" dedi.

Bununla birlikte Türkiye'de enflasyonun geçtiğimiz 5 yılda ortalama  yüzde 11,7 olduğunu ve 2011'den bu yana TCMB'nen yüzde 5 hedefinin  üzerinde seyrettiğini hatırlatan Fitch, "TCMB'nin kredibilitesi ve  bağımsızlığı geçen yıl Başkan'ın ve diğer kıdemli yetkililerin  kovulmaları ile daha da baskı altında kaldı. Bu bizim Temmuz'da kredi  notunu bir kademe indirirek BB- olarak belirlememizde önemli bir faktördü"  değerlendirmesini yaptı.

Yapılan faiz indirimleri sonrasında Türkiye'nin reel faizinin geçen yıl görülen tepe noktası yüzde 8,3'de yüzde -0,6 seviyesine  indiğini belirten Fitch, Türkiye ile diğer büyük gelişmekte olan  ekonomiler arasında reel faiz oranı farkının da 6,4 puandan -1,8 puana gerilediğine dikkat çekti. Fitch, "Reel faiz oranı farkındaki bu değişim lira üzerinde baskının yinelenmesi, şirket ve banka bilançoları  üzerinde daha büyük stres oluşması risklerini artırıyor" dedi.

2021 sonunda enflasyonun yüzde 10 ile yüksek seyretmeye devam  edeceğini tahmin eden Fitch, Aralık ayı Global Ekonomik Görünüm  tahminlerini kullanarak yaptıkları değerlendirmede Türkiye için 2021 sonu politika faizini yüzde 12 bulduklarını ifade etti. Bunun 2 puan  poztif reel faiz anlamına geldiğini belirten Fitch, aynı dönemde 10 büyük gelişmekte olan ekonomide ortalama reel faizi yüzde 1,1 olarak  tahmin ettiklerini de vurguladı.

Fitch, "Biz global para politikası şartlarının bu yıl sağlanan gevşemeden daha az makul, uyumlu olmasını  bekliyoruz, Fitch 10 büyük gelişmekte olan ekonomide geçen yıl 100  baz puan reel faizini sadece 20 baz puan düşeceğini ve Fed'in faiz  oranlarını değiştirmeyeceğini öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Fitch ayrıca, Türkiye'nin para politikası kredibilitesinin, bir  hafta vadeli repo kolaylığının dışında, piyasa yapıcılara sübvansiyonlar,  daha fazla likidite sağlama tedbirleri ile zayıflayabileceğini de öngördü.

Yüksek ve oynak enflasyonun GSYH büyümesinde, faiz oranlarında ve kurlarda oynaklığa yol açtığını, lira cinsinden tasarrufun cesaretini  kırdığını ve bunların kredi notu için zayıflıklar olduğunu ifade eden Fitc, yabancı para cinsinden mevduatların toplam mevduatlar içinde payının 2019 sonunda ulaşılan yüzde 50,8 ile göreceli olarak yüksek olduğunu  da vurguladı.

Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notu için gözden  geçirmenin 21 Şubat'ta yapılacağını da not etti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.