Fitch, Takasbank'a BBB- notu verdi

Fitch, Takasbank'a BBB- notu verdi

Takasbank, Fitch Ratings tarafından YP “uzun” ve “kısa” dönem için sırasıyla “BBB-” ve “F3” olarak derecelendirildi.

A+A-

Takasbank, Fitch Ratings tarafından YP “uzun” ve “kısa” dönem için sırasıyla “BBB-” ve “F3” olarak derecelendirildi. Uzun dönem için Görünüm: “Durağan” olarak belirlendi. Fitch aynı zamanda, Takasbank’ın “Finansal Kapasite Notu”nu “bbb-”, “Ulusal Uzun Dönem Notu”nu ise “AAA (tur)” derecelendirdi.

Takasbank'tan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Takasbank’ın finansal piyasa altyapı kuruluşu olarak Türk sermaye piyasalarındaki özellikli konumu, merkezi karşı taraf hizmeti verdiği piyasalarda karşı taraf kredi riskini üstlenerek sistemik risklerin yönetiminde sorumluluk alması, nitelikli merkezi karşı taraf kuruluşu olarak yurtdışında yerleşik kurumlara da merkezi takas hizmetleri sunabilme hedefiyle yürüttüğü çalışmalar hem güçlü bir finansal yapıya sahip olmasını hem de kredi değerliliğinin bağımsız kredi derecelendirme kuruluşlarından alınacak ulusal ve uluslararası kredi derecelendirme notları ile teyit edilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede Takasbank’ın ilk bağımsız kredi derecelendirme notu Fitch Ratings tarafından 13.04.2016 tarihinde kamuya açıklanmış bulunmaktadır.

Fitch Ratings Kredi Notu ve Gerekçeleri

Türkiye’nin ulusal not tavanı sebebiyle Takasbank’ı ülkemizdeki yerel sermayeli bir bankanın alabileceği en yüksek notlarla değerlendiren Fitch Ratings, Takasbank’ın uzun vadeli İhraçcı Temerrüt Notunu (IDR) “BBB-”, Finansal Kapasite Notunu (VR) “bbb-” ve Ulusal Uzun Vadeli Notunu “AAA (tur)” olarak, Uzun Vadeli Görünümünü ise “Durağan” olarak değerlendirdi.

Takasbank’ın finansal piyasadaki eşsiz altyapısı ve konumu, etkin risk yönetimi, merkezi karşı taraf risk yönetimi, sermaye yeterliliği ve likidite profili de Fitch Ratings’in değerlendirmelerine temel oluşturdu.

Fitch Ratings tarafından yapılan değerlendirmede özetle
Takasbank’ın hazine operasyonlarında bankalararası ve aracı kurum işlemleri kaynaklı kredi riskinin makul seviyede olması ile Ödünç Pay Piyasası ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda üstlendiği merkezi karşı taraf rolü kaynaklı yoğunlaşma riskine maruz olmasının derecelendirme kapsamında değerlendirildiği ve kredi notuna yansıtıldığı Takasbank’ın MKT rolü kaynaklı merkezi karşı taraf riskinin, etkin teminat ve temerrüt yönetim prosedürleri ve garanti fonu sayesinde etkin bir şekilde yönetildiği . Operasyonel ve itibar risklerinin kontrol altına alındığı . Sermaye yeterlilik düzeyinin yüksek olduğu . Fonlama ve likidite profilinin etkin ve karlılığın yüksek olduğu . Bankanın etkin risk yönetim profilinden taviz vermeksizin makul performansını sürdüreceğinin beklendiği bu sebeple görünümünün durağan
olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Takasbank Fitch Ratings Kredi Notu Tablosu
FITCH RATINGS (Nisan 2016)
YP Uzun Dönem BBB-
Görünüm Durağan
YP Kısa Dönem F3
TL Uzun Dönem BBB
Görünüm Durağan
TL Kısa Dönem F3
Ulusal Uzun Dönem AAA (tur)
Görünüm Durağan
Destek 2
Destek Derecelendirme Tabanı BBB-
Finansal Kapasite Notu bbb-
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.