Fitch'in uyarısı dolara olan talebi artırdı

Fitch'in uyarısı dolara olan talebi artırdı

Fitch'in ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye alması dolar endeksinin yükselmesine neden oldu

A+A-

Fitch'in ABD'nin notunu düşürebileceği sinyalini vermesi dolara olan talebi artırdı. ABD doları Fitch'in not indirimi tehdidiyle ABD'nin temerrüde düşeceği korkularının artması üzerine iki ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Doları diğer altı para biriminden oluşan bir sepet olan Dolar Endeksi, %0,2 artışla 103,955'e yükselerek, Mart ortasından bu yana en yüksek seviye olan 104,05 gecelik zirvesinin hemen altına geldi.

Doların güvenli liman statüsü, ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesine yönelik görüşmelerde ilerleme kaydedilmemesi ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in bakanlığının parasının tükenmesinin "büyük olasılıkla" olduğunu söylediği Haziran başındaki son tarihin yaklaşmasından yararlandığı anlamına geliyor.

Bu belirsizlik, derecelendirme kuruluşu Fitch'in ABD'nin ödüllü "AAA" notunu olası bir indirim için izlemeye almasıyla sonuçlandı ve küresel piyasalardaki tedirginliği arttırdı.

Kredi kuruluşu yayınladığı raporunda, "Fitch hala borç limitine X tarihinden önce bir çözüm bulunmasını bekliyor. Ancak, borç limitinin X tarihinden önce yükseltilmeyeceğine ya da askıya alınmayacağına ve bunun sonucunda hükümetin bazı yükümlülüklerini yerine getirmemeye başlayabileceğine dair risklerin arttığına inanıyoruz," dedi.

GBP/USD paritesi 1,2363'e gerileyerek 3 Nisan'dan bu yana en zayıf seviyesinden çok uzaklaşmazken, riske duyarlı AUD/USD paritesi hafif bir düşüşle 0,6541'e geriledi.

USD/JPY, iki yıllık ABD Hazine tahvil getirilerinin Mart ortasından bu yana görülmeyen yüksek seviyelere çıkmasının ardından yenin zarar görmesiyle altı ayın en yüksek seviyesinden 139,45'e geriledi.

USD/CNY %0,1 artışla 7,0685'e yükseldi ve Çin'de yavaşlayan ekonomik büyümeye ilişkin endişelere yeni bir COVID salgını korkusunun eklenmesiyle parite yaklaşık altı ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

USD/TRY, Türkiye Merkez Bankası'nın son para politikası kararı öncesinde %0,1 artışla 19,9163 seviyesine yükseldi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala lirayı istikrarlı tutmaya çalışan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını üst üste üçüncü ay değiştirmemesi bekleniyor.

İlgili Haberler