Fonlarda son 1 yıla ve Mayıs'a dövizdeki yükseliş damga vurdu

Fonlarda son 1 yıla ve Mayıs'a dövizdeki yükseliş damga vurdu

TÜFE’de Mayıs'ta görülen yıllık yüzde 73,50’lik artış göz önüne alındığında, çeşitli finansal araçlar ile yatırım ve emeklilik fonlarında döviz etkin unsurların öne çıktığı görülüyor.

A+A-

TÜFE’de Mayıs'ta görülen yıllık yüzde 73,50’lik artış göz önüne alındığında, son 1 yıllık süreçte çeşitli finansal araçlar ile yatırım ve emeklilik fonlarında Döviz etkin unsurların öne çıktığı görülüyor.

Bloomberg HT'nin haberlerine göre TÜİK’in her ay düzenli olarak yayınladığı finansal araçların reel getiri oranları verilerine göre, Mayıs ayında TÜFE indirgenmiş rakamlarla yalnızca dolar ve euro yatırımcısına kazandırdı.

TEFAS verilerine göre BES ve OKS tarafında emeklilik fonları içerisinde yabancı menkul bulunduran, kamu dış borçlanma ve altın temalı fonlar mayıs ayında dövizdeki yükselişe paralel öne çıktılar. Yatırım fonlarında da emeklilik tarafına benzer bir performans görülürken, petrole dayalı enstrüman barındıran bir fon da petroldeki yukarı yöne bağlı olarak getirisi ile üst sıralarda dikkat çekti.

Yıllık bazda da döviz belirliyeci oldu

Yıllık bazda TÜİK verilerine göre mayısta TÜFE indirgenmiş olarak külçe altın ve Dolar reel getiri sağlayabilen 2 finansal araç olabilirken, aylık ve yıllık bazda BIST 100 , Brüt Mevduat Faizi ve DİBS yatırımcılarına kaybettirmiş oldular.

Emeklilik ve yatırım fonlarında ise yerli ve yabancı hisse senedi tipi ya da ağırlıklı fonlar; emtia, tematik ve değerli maden, Eurobond, değişken özellikteki fonlara yüksek performansları ile eşlik edebildiler.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler