Ford ve DowAksa, karbon elyaf geliştirecek

Ford ve DowAksa, karbon elyaf geliştirecek

Ford ve DowAksa, Yüksek Hacimli, Düşük Ağırlıklı Otomotiv Uygulamaları için Karbon Elyaf Geliştirecek

A+A-

Ford ve DowAksa, uygun fiyatlı, yüksek hacimli otomotiv uygulamalarına uygun karbon elyaf için ortak geliştirme çalışmaları yapmak üzere bir anlaşma imzaladı. Geliştirilecek karbon elyafın daha hafif araçlar üretme ve buna bağlı olarak daha yüksek yakıt tasarrufu, performans ve kapasite elde etme hedeflerine ulaşmada büyük rol oynaması bekleniyor.

Ford Motor Company, Ford Global Technologies ve DowAksa – The Dow Chemical Company ve Aksa Akrilik Kimya Sanayii’nin %50 eşit hisseli ortak girişimi – arasında imzalanan bu anlaşma, DowAksa’nın hammadde kapasitesi, karbon elyaf ve ara maddeleri üretimindeki yetkinliği ile Ford’un tasarım, mühendislik ve yüksek hacimli üretim deneyimini bir araya getiriyor. Bu anlaşma ile çelikten daha hafif, aynı zamanda otomotiv uygulamalarında kullanabilecek uygun fiyatlı karbon elyaf malzemeleri üretimi amaçlanıyor.

İmza töreninde konuşan Ford Research & Advanced EngineeringVehicle Enterprise Sciences Direktörü Mike Whitens, “Bu ortak geliştirme anlaşması Ford olarak bizim DowAksa ile yürüttüğümüz işbirliği ile karbon elyafı daha geniş pazarlara sunma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor.” dedi. “Bu anlaşmanın hedefleri, gelecekte Ford araçlarının kullanıcıların yakıt tasarrufu ve düşük karbon emisyonu beklentilerini karşılamak hatta aşmak olan şirketimizin Sürdürülebilirlik Planı ile de örtüşmektedir.”

DowAksa Yönetim Kurulu Başkanı Heinz Haller ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bugün imzalanan anlaşma otomotiv endüstrisine yönelik hafif çözümler geliştirmek için yürüttüğümüz işbirliğimizde tarihi bir dönemeci oluşturuyor. Ford ve DowAksa’nın ortak çalışması, yüksek performans ve yakıt tasarrufu için gerekli gelişmiş malzeme ve teknolojilerin hayat bulmasını hızlandıracak. “

DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Berkman yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Otomotiv üreticileri yüksek hacimli üretim eksikliği ve yüksek fiyatları nedeniyle karbon elyaf bazlı malzemelere şüpheyle yaklaşmaktaydı. Biz bu ortaklık ile her şirketin kendine özgü güçlü yönlerini birleştirerek bu iki kilit soruna çözüm bulmak için çalışacağız.”

Ortak Geliştirme Anlaşması, şirketlerin yeni, düşük maliyetli otomotiv uygulamalarına yönelik karbon elyaf üretmesine olanak sağlayacak. Geliştirilen malzemelerin aynı zamanda termoset ve termoplastik matrislerle uyumlu, düzenli ve düzensiz elyaf formatlarına uygun olması amaçlanıyor.

Berkman, şunları ilave etti: “DowAksa olarak karbon elyafın avantajlarını endüstriyel pazara taşımaya kararlıyız. Bu anlaşmayı ile DowAksa çevresel sürdürülebilir çözümler sağlama yolunda ciddi bir adım atmaktadır; burada amaç, optimum performans ve maliyetle, daha az yakıt tüketimi ve egzoz emisyonları sağlayacak çok daha hafif araçlar üretmektir.”

Şirketler, Ocak ayında ABD Başkanı Barack Obama tarafından duyurulan Yüksek Teknoloji İçeren Yenilikçi Kompozit Üretim Enstitüsü’nün (IACMI) üyeleri arasında yer alıyor. Bu Enstitü aynı zamanda ABD Enerji Bakanlığı tarafından desteklenen Inovasyon Üretimi Ulusal Ağı’nın da bir parçası. Ortak geliştirme anlaşması sayesinde şirketler, IACMI tarafından ele alınan otomotiv uygulamalarında karbon elyaf kullanımını kısıtlayan yüksek fiyat ve sınırlı üretim sorunlarına çözüm bulma konularındaki çalışmalara destek sağlayacak.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.