Foxconn: Yapay zeka güçlü sunucu talebini patlatacak

Foxconn: Yapay zeka güçlü sunucu talebini patlatacak

Foxconn, son yıllarda fazlaca yol kat eden yapay zekanın güçlü sunucu talebini artıracağını düşünüyor.

A+A-

Apple'ın tedarikçisi Foxconn Çarşamba günü yaptığı açıklamada yapay zeka uygulamalarının bu yıl sunucu işine olan talebi güçlü bir şekilde artıracağını ancak küresel ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2023'ün şirket için genel olarak durağan bir yıl olacağını yineledi.

Foxconn Yönetim Kurulu Başkanı Liu Young-way, şirketin yıllık hissedarlar toplantısında, para politikasının sıkılaştırılması, jeopolitik gerilimler ve enflasyon konusundaki belirsizlik nedeniyle bu yıl için temkinli olduklarını, ancak yapay zekaya artan ilgi nedeniyle sunucuların parlak bir nokta olduğunu söyledi.

Young-way "Giderek daha fazla insan ChatGPT kullanıyor," dedi ve ekledi: "Yapay zeka sunucuları için pazarın beklenenden çok daha hızlı artacağını görebilirsiniz. Bu yılın ikinci yarısında üç haneli bir artış olabileceğini tahmin ediyoruz."

Liu, Tayvanlı şirketin sunucular için %40'lık bir küresel pazar payına sahip olduğunu ve bunu daha da artırmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

İlk çeyrekte Foxconn'un sunucuları da içeren bulut ve ağ ürünleri segmenti gelirin %22'sini oluştururken, akıllı telefonları da içeren akıllı tüketici elektroniği segmenti %56 ile ikinci sırada yer aldı.

Foxconn bu ay ilk çeyrek net kârında %56'lık bir düşüş kaydederek son üç yılın en büyük çeyreklik düşüşünü yaşadı ve yılın tamamı için öngörülerin "sınırlı" olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticisi olan şirket, Apple'ın iPhone'u ile elde ettiği başarıyı elektrikli araçlarla (EV) tekrarlamak istiyor.

Resmi adı Hon Hai Precision Industry Co Ltd olan Foxconn, Ohio, Lordstown'daki eski General Motor Co (GM.N) fabrikasını satın aldı ve ayrıca büyük bir üretici olmayı umduğu elektrikli araçlarda genişleme çabalarına liderlik etmesi için eski bir Nissan yöneticisi olan Jun Seki'yi işe aldı.

Liu, şirketin elektrikli araç akü tedarik zincirini Tayvan'ın ötesine, muhtemelen ABD, Endonezya ve Hindistan'a genişletmeyi düşündüğünü söyledi.

iPhone'ların yaklaşık %70'inin montajını gerçekleştiren Foxconn, üretimini, katı COVID-19 kısıtlamalarının geçen yıl en büyük iPhone fabrikasını sekteye uğrattığı Çin'den uzaklaştırıyor. Şirket ayrıca Pekin ve Washington arasında tırmanan ticari gerilimin işlerine olası bir darbe vurmasından kaçınmaya çalışıyor.

Liu, Çin'in Zhengzhou kentindeki devasa iPhone fabrikası da dahil olmak üzere Çin'in Foxconn için çok önemli olmaya devam ettiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oradaki kültür çok benzer, kurallarımız ve düzenlemelerimiz biraz farklı ama yetenek söz konusu olduğunda bir sorun yok. Dolayısıyla orada yeni girişimler başlatmak bizim için nispeten daha kolay. Orada gelişmeye devam etmek için çok çalışacağız."

İlgili Haberler