Fransa büyüme beklentisini aşağı çekti

Fransa büyüme beklentisini aşağı çekti

Koronavirüs önlemleri kapsamında yeni ulusal kapanma kararı alan Fransa, 2021 büyüme beklentisini yüzde 5'e çekti. Ülke 2020 yılında yüzde 8,1 daralma kaydetmişti.

A+A-

Salgının 3. dalgasında yeniden ulusal düzeyde kapanma kararı alan Fransa'da önlemlerin ekonomik etkisi dikkate alınarak 2021 büyüme beklentisi yüzde 5'e çekildi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ülkenin bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5'e indirdi. Koronavirüs salgınının yarattığı etkilerden dolayı ülke 2020'de yüzde 8,1 daralma kaydetmişti.

Le Journal du Dimanche gazetesine konuşan Le Maire eğitim kurumlarının ve 150 bin mağazanın kapatılması kararının virüsün yayılımını yavaşlatmak için kritik olduğunu ancak bu önlemlerin Fransa ekonomisi üzerinde etkisi olacağını belirtti.

Mart ayında Bloomberg'in derlediği ekonomist beklentilerine göre ise ülkenin 2021'de yüzde 5,7 büyümesi bekleniyordu.

 

Ulusal kapanma kararı alınmıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin 19 bölgesinde geçerli olan kısıtlamaların dört hafta süresince bütün ülkede uygulanacağını açıklamıştı.

Fransa'da ülke genelinde uygulanacak kısıtlamalar çerçevesinde, kreşler ve okullar üç hafta, liseler ve yüksek okullar dört hafta kapatılacak.

Bunun yanı sıra saat 19.00'dan itibaren ülke çapında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanacak. Artırılan tedbirler çerçevesinde hareket kısıtlaması da getirildi, buna göre gündüzleri de dahil olmak üzere kimse yürüyüş veya spor yapmak gibi gerekçelerle evinden 10 kilometre daha uzağa gidemeyecek.

Ayrıca gıda ve zorunlu maddeler satan yerler hariç bütün dükkan ve mağazalar kapatılacak.