Fransa ile İran arasında şarap krizi

Fransa ile İran arasında şarap krizi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, önümüzdeki hafta Fransa'ya yapacağı resmi ziyaret öncesi Paris ve Tahran arasında protokol krizi çıktı

A+A-

RTL radyo kanalının diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Ruhani, Paris'e yapacağı resmi ziyaret sırasında onuruna verilecek öğle yemeğinde masaya şarap servisi yapılmasını istemedi ve menünün tamamen helal yiyeceklerden oluşmasını talep etti.

Ancak Fransız radyo kanalının iddiasına göre, Fransa bunun "Cumhuriyet ilkelerine aykırı" olacağı gerekçesiyle öğle yemeğini iptal etti.

Fransız tarafının öğle yemeği yerine kahvaltı önerisinin de bu kez İran tarafınca, "basit" bulunarak reddedildiği belirtildi.

RTL son 10 yıl içinde bir Avrupa ülkesine giden ilk İran cumhurbaşkanı olan Ruhani'nin Paris ziyaretinin şarap gölgesinde geçeceğini bildirdi.

Ruhani, 17 Kasım'da Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşecek. Hollande, Viyana'da uzun bir müzakere maratonu sonucu Tahran'ın nükleer enerji dosyası ile ilgili anlaşmanın imzalanmasının ardından Ruhani'yi resmi bir ziyaret için Paris'e davet etmişti.

Ruhani, İran'da yatırım yapmak isteyen Fransız yatırımcılarla bir araya gelecek. Fransa, ambargo öncesi İran'ın en önemli ticari ortaklarından birisiydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.