FT: IŞİD Türkiye'de hücreler oluşturuyor

FT: IŞİD Türkiye'de hücreler oluşturuyor

Financial Times gazetesi, Suriye ve Irak'ta maruz kaldığı hava saldırıları ve rakiplerinin daha sert direnişi sonrası, IŞİD'in stratejisini değiştirdiğini yazdı

A+A-

İngiliz Financial Times gazetesi, Suriye ve Irak'ta maruz kaldığı hava saldırıları ve rakiplerinin daha sert direnişi sonrası, IŞİD'in stratejisini yeniden şekillendirdiğini yazdı.

Gazeteye göre, örgüt artık başka ülkelerdeki etkinliğini artırmak istiyor ve gizli operasyonlarını Türkiye'yi de içine alacak şekilde genişletiyor.

Financial Times'ın savunma ve güvenlik editörü Sam Jones'un imzasını taşıyan haberde, IŞİD'in "halifeliğini güçlendirmek" için gözünü Suriye ve Irak'ın ötesine diktiği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Batılı istihbarat yetkilileri; IŞİD'in amacının etkinliğini artırmak, yeni topraklar kazanmak, komşu ülkeleri istikrarsızlaştırmak ve uzaktaki düşmanlarına "terör ihraç etmek" olduğunu söylemiş.

'IŞİD'in artık dış saldırı planlama birimi var'

İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6'in eski başkan yardımcısı olan, düşünce kuruluşu IISS'in uzmanlarından Nigel Inkster, Financial Times'a şu yorumu yapmış:

"IŞİD düşmanlarını sınırları dışında da vurma ve genişleme kapasitesine sahip olmanın önemini anlıyor. Örgütün bunları çok daha dikkatli düşündüğüne dair işaretler var."

"Artık IŞİD'in bir dış saldırı planlama birimi var. Siber saldırılara benzer eylemleri de düşündükleri açık. El Kaide'nin eski modelinin uygulandığına, IŞİD'in güçlü olduğu merkezin dışında yeni alanlarda da aktif şekilde faaliyet gösterdiğine dair işaretler görüyoruz."

 

'Türkiye'de istikrarsızlık hedefi'

Financial Times'a konuşan Batılı bir yetkili, IŞİD'in uluslararası girişimlerini üç başlıkta toplamış:

Libya'da ve kısmen de Mısır'ın Sina Yarımadası'nda kontrol ettiği alanları genişletmek;

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinde istikrarsızlığa neden olmak ve kaynaklarını gizlice genişletmek için hücreler kurmak;

Avrupa'da ve ötesinde daha dikkatli bir şekilde saldırılar planlayıp düzenlemek.

Haberde ayrıca şu satırlar da yer alıyor:
"IŞİD özellikle sınırda kontrolü kaybettikten sonra gizli operasyonlarını Türkiye'ye de taşıdı. Türkiye, IŞİD denetimindeki topraklara kaynak ve askeri teçhizat sevkiyatı için ana güzergah. Türkiye ile bağlantıların muhafaza edilmesi, cihatçılar için hayati önemde."

"Son dönemde yakın çevrede, Türkiye'de Suruç'ta ya da Suudi Arabistan'da Temmuz ayında El Kadeh'de düzenlenen bombalı saldırılar artık bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik daha planlı bir stratejinin parçası olarak görülüyor. Ve IŞİD bu çabalarını mümkün olduğunca yoğunlaştırıyor."

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.