Garanti Bankası temyize gitti

Garanti Bankası temyize gitti

Garanti Bankası, Paris'teki karbon ticareti davasında 8 milyon euro adli para cezası kararını temyize götürdü.

A+A-

Garanti Bankası, Paris'teki karbon ticareti davasında 8 milyon euro adli para cezası kararını temyize götürdü.

Banka, daha önce de belirttiği şekilde temyiz giderek, "Gerekli temyiz başvurusu yapılmış olup, gelişme
olması halinde ayrıca kamuoyu ile paylaşılacaktır." açıklamasında bulundu.

Garanti Bankası, 2015 yılının Ağustos ayında, Paris'teki Finansal Suçlar konularında yetkili Tribunal De Grande Instance mahkemesinin başlattığı davada vergi kaçakçılığı ile suçlanan kişilerin bankacılık sisteminden yararlanmalarına yardımcı olduğu iddiasıyla taraf olarak dosyaya dahil edilmişti.

DAVA TAM OLARAK NEYLE İLGİLİ?

Soruşturma bazı Fransız vatandaşları tarafından karbon emisyon iadelerine ilişkin organize vergi kaçakçılığı ve benzeri faaliyetlere ilişkin. Bu kapsamda diğer bazı bankalar ile birlikte Garanti Bankası nezdinde geçmişte hesabı bulunan 2 yabancı uyruklu müşteri ile ilgili işlemler dava konusu oldu.

MAHKEME NE KADAR VERDİ?

Mahkeme, 2 yılın sonunda vermiş olduğu kararda, vergi kaçakçılığı yapmış olan bu şahısların Türkiye'de hesap açmaya ve bankacılık hizmetlerinden yararlanmaya başladığı dönemlere ilişkin Garanti Bankası'nın almış olduğu aksiyonlar nedeniyle 2008 ve 2009 başındaki dönem için beraatine karar verdi ancak 2009 ortalarında yapılan hesap kapama işlemlerinin yapıldığı döneme ilişkin 8 milyonluk euroluk adli para cezası çıkardı. Bunun üzerine Fransız Hazinesi de vergi kaçakçılığından dolayı vergi ziyaına neden olan tüm davalılardan vergi kaybının tahsili talebinde bulundu.

GARANTİ BANKASI'NDAN SAVUNMA

Hazine'nin de talebi üzerine 25 milyon euroya kadar bir tazminat ödemesi söz konusu olabileceğini açıklayan Garanti Bankası, mahkemenin ilgili yerel mevzuat ve düzenlemeleri dikkate almadan ceza kararı aldığını belirtti.

20 Eylül'deki açıklamada Garanti Bankası'nın açıklaması şu şekilde oldu:

"Bankamız yönetimi söz konusu olayda hukuken yapmakla yükümlü olduğu tüm işlemleri eksiksiz yerine getirmiştir. Bankamız herhangi bir dayanağı olmayan bu haksız ceza ve tazminat kararının temyiz aşamasında bozulacağına inanmaktadır."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.