Garanti'nin İspanyol patronu Erdoğan'dan ne istedi!

Garanti'nin İspanyol patronu Erdoğan'dan ne istedi!

Garanti'nin İspanyol patronu Erdoğan'dan ne istedi, BBVA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gonzalez’i kabul etti

A+A-

BORSATEK.COM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Garanti Bankası'nın yüzde 49.85'ine sahip İspanyol BBVA’nın (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.  

Borsatek'e açıklama yapan finans çevreleri BBVA'nın genel olarak Gonzalez'in Garanit Bankası üzerinden BBVA'yı da olumsuz etkileyen bazı konular hakkında Erdoğan'a görüşlerini iletmiş olabileceğini belirtiyor. 

İspanyol BBVA geçtiğimiz hafta Türkiye'de risk maliyeti beklentisini 2018 için 150 baz puandan 200 baz puana yükseltmişti. Banka ayrıca Türkiye'deki pozisyonu nedeniyle daha yüksek karşılık öngörüyor.

Banka, temmuz ayı sonunda açıkladığı raporunda şöyle demişti: 
"TFRS9 modelindeki makro parametrelerin beklenenden olumsuz seyri net kredi riski maliyetinin yukarı taşıdı. Bu doğrultuda yıl sonundaki takipteki krediler oranımızı yüzde 4-4.5 arasında bir seviyeye revize etmekte ve net kredi riski maliyetini 150 baz puana yakın öngörmekteyiz."

"Türkiye'ye bağlılığımız değişmedi"

Ağustos ayında başlayan TL'deki hızlı değer kaybı sonrası açıklama yapan BBVA, sözkonusu gelişmelerin gruba etkisinin sınırlı olduğu vurgulanarak ana şirket ile iştiraklar ya da iştirakların kendi arasında herhangi bir transfere izin vermeyen çok yönlü giriş stratejisi uyguladığı, dolaysıyla grupta bir "salgın riskinin" bulunmadığı kaydedildmişti. 

"Türkiye'ye ve Garanti'ye olan bağlılığımız değişmedi ve şirketteki mevcut konumumuzda rahat olmayı sürdürmekteyiz" denilen açıklamada, alınan önlemlere de değinilerek, 2014 yılında, toplam portföyün yüzde 35'inden daha azını oluşturan döviz cinsinden kredi portföyünü geçen yıl yüzde 8 daha da azalttıkları ve enflasyona bağlı tahvillerin ağırlığını da yüzde 37'den yüzde 50'ye çıkardıkları belirtilmişti. 

TL'de yaşanan değer kaybı İspanyol grubun konsolide bilançosu üzerinde, hem Garanti Bankası hisselerindeki değer kaybı hem de TL'deki kayıp nedeniyle yıl sonu karının euro üzerinden erimesi nedeniyle olumsuz etki yaratıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.