Gates: Yapay zekayı durdurma çağrısı zorlukları ortadan kaldırmaz

Gates: Yapay zekayı durdurma çağrısı zorlukları ortadan kaldırmaz

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir grup iş insanının yapay zekayı durdurma çağrılarının ardından yaptığı açıklamada bu çağrının zorlukları çözmeyeceğine dikkat çekti.

A+A-

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, Reuters'e verdiği demeçte, teknolojinin geleceğine ilişkin tartışmaları alevlendiren açık mektubundan bu yana kamuoyuna yaptığı ilk yorumda, yapay zekanın gelişiminin durdurulmasına yönelik çağrıların önümüzdeki "zorlukları çözmeyeceğini" söyledi.

Teknoloji uzmanı hayırsever, yapay zekâdaki gelişmelerin en iyi nasıl kullanılabileceğine odaklanmanın daha iyi olacağını, zira bir duraklamanın küresel olarak nasıl işleyebileceğini anlamanın zor olduğunu söyledi.

Reuters'e verdiği röportaj, geçen hafta yayınlanan ve Elon Musk ile 1.000'den fazla yapay zeka uzmanı tarafından imzalanan açık bir mektupta, Microsoft destekli OpenAI'nin insan gibi konuşabilen, şarkı besteleyebilen ve uzun belgeleri özetleyebilen yeni GPT-4'ünden "daha güçlü" sistemlerin geliştirilmesinin acilen durdurulmasının talep edilmesinin ardından geldi.

Aralarında Apple kurucu ortağı Steve Wozniak'ın da bulunduğu uzmanlar, mektupta topluma yönelik potansiyel risk ve faydaların değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

Gates Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Belirli bir gruptan duraklamasını istemenin zorlukları çözeceğini sanmıyorum" dedi.

"Bu tür şeylerin çok büyük faydaları olduğu açık... Yapmamız gereken şey zor alanları tespit etmek."

Microsoft, ChatGPT'nin sahibi OpenAI'ye milyarlarca dolarlık yatırım yaparak rakiplerini geride bırakmaya çalıştı.

Şu anda tam zamanlı olarak hayırsever Bill ve Melinda Gates Vakfı'na odaklanmış olan Gates, yapay zekanın güçlü bir destekçisi olmuş ve onu internet ya da cep telefonları kadar devrimci olarak tanımlamıştır.

Açık mektuptan bir gün önce, 21 Mart tarihinde yayınlanan "Yapay Zeka Çağı Başladı" başlıklı bir blogda, yapay zekanın dünyanın en kötü eşitsizliklerinden bazılarının azaltılmasına yardımcı olmak için kullanılması gerektiğine inandığını söyledi.

Röportajda ayrıca herhangi bir duraklamanın ayrıntılarının uygulanmasının karmaşık olacağını söyledi.

"Kimin durabileceğini ve dünyadaki her ülkenin durmayı kabul edip etmeyeceğini ve neden duracağını söylediklerini gerçekten anlamıyorum" dedi ve elşed, "Ancak bu alanda pek çok farklı görüş var."

İlgili Haberler