Gayrimenkul değerleme asgari ücret esasları açıklandı

Gayrimenkul değerleme asgari ücret esasları açıklandı

SPK, gayrimenkul değerleme asgari ücret uygulama esaslarını belirledi

A+A-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği  üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin olarak, 2020 Yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama esaslarını belirledi.

SPK'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, gayrimenkul değerleme asgari ücret uygulama esasları şu şekilde olacak:

"6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 76. Maddesinin Altıncı Fıkrası Uyarınca Belirlenen  Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Üyelerinin Vereceği Değerleme Hizmetlerine İlişkin Ücretlerin Tutarlarına ve Sınırlarına İlişkin Esaslar

    1) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (Birlik) üyelerinin  müşterilerine vereceği değerleme hizmetleri karşılığında tahsil  edilecek ücretlerde işbu esaslar ile ekte yer alan asgari ücret  tarifesi uygulanır. İşbu esasların ekinde yer alan ücretlerin  tutarları asgari nitelikte olup taraflarca işin özelliğine göre daha  yüksek bir ücret belirlenebilir.

    2) Ekli tarife ile belirlenen asgari ücret ve masraf tutarları sadece  verilecek değerleme hizmetine ilişkin olup, hizmetin verilmesi için  gereken ulaşım masrafları ile bu hizmetin verilebilmesi için zorunlu  olan bilgi ve belgelerin temininde resmi kuramlara yapılan harç ve  benzeri ödemeler, işbu esaslarda belirtilen gayrimenkul bilgi merkezi  payı ile KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar tahsil  edilecek asgari ücrete dâhil edilemez, ayrıca ödenir.

    3) îşbu esaslar çerçevesinde ekte yer alan asgari ücret tarifesi  uygulanarak hesaplanacak değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlere  değerleme raporu başına 4 (dört) Türk Lirası gayrimenkul bilgi merkezi  payı eklenir. Söz konusu tutarlar Birliğin belirlediği esas ve  yöntemlere göre Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Gayrimenkul Bilgi
Merkezi A.Ş.’ye aktarılır.

    4) Birlik üyelerinin verecekleri değerleme hizmetleri karşılığında  tahsil edilecek ücret ve masraflar, verilecek hizmet sonucunda takdir  edilecek olan değerler veya değerleme raporunun teslim süresiyle  ilişkilendirilemez. Değerleme ücretlerinin, değerleme işi başlamadan  önce belirlenmesi gerekmektedir.

    5) Birlik üyelerince verilecek değerleme hizmetleri için işbu  esaslarla belirlenen ücretlerin ödenmesi  değerleme hizmetine konu  varlığın alım satımının gerçekleşmesi, bu varlıkla ilgili bir kredi  alım işleminin tamamlanması da dâhil olmak üzere hizmetin verilmesi  dışında herhangi bir şarta bağlanamaz.

    6) Ekli tarifede belirtilen brüt metre kare büyüklüklerinin  belirlenmesinde Belediye İmar Yönetmelikleri dikkate alınır.

    7) Değerleme konusu gayrimenkulun tapuda kayıtlı niteliği ile fiili  kullanım niteliği arasında bir fark var ise ve bu fark nedeniyle  ilgili gayrimenkul işbu asgari ücret uygulama esaslarının ekli  tarifesindeki grupların birden fazlasının kapsamına giriyor ise  ücretin belirlenmesinde yüksek olan ücret grubu dikkate alınır.

    8) Birlik üyelerinin, değerleme hizmetini tümüyle başka bir Birlik  üyesinden dışardan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirebilmeleri ancak  müşterileriyle yapacakları değerleme hizmeti sözleşmesinde buna izin  veren bir hüküm bulunması şartıyla mümkündür. Bu kapsamda ödenecek  ücret ve masraflar ile bunların ödenmesine ilişkin esaslar değerleme  hizmeti veren Birlik üyesi ile dışardan hizmet sağlayan Birlik üyesi  arasında yapılacak yazılı sözleşmede önceden belirlenir.

    9) Kurulca yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri  tarafından verilen tüm değerleme hizmetlerinde, ihale veya benzer  yöntemlerle işbu Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama Esasları  ekinde yer alan Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi’nde  belirlenen ücretlerde indirim uygulanamaz.

    10) Değerleme hizmetlerine dayanak olan yazılı sözleşmeler işbu  esaslara aykırı olamaz.

    11) îşbu esasların uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri  gidermeye Sermaye Piyasası Kurulu yetkilidir.

    12) İşbu Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Uygulama Esasları ve eki Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi Resmî Gazete’de  yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.