Gazze'de ölü sayısı artıyor

Gazze'de ölü sayısı artıyor

İsrail ordusunun bu sabaha karşı Gazze'ye açtığı tank ateşiyle ölen 16 kişiyle, 17. gününe giren saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 700'ü aştı.

A+A-

İsrail ordusunun bu sabaha karşı Gazze'ye açtığı tank ateşiyle ölen 16 kişiyle, 17. gününe giren saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 700'ü aştı.

Ateşkes sağlanması için uluslararası çabalara rağmen şiddet azalmadan devam ediyor. Ancak bazı yetkililer dar kapsamlı bir ateşkesin yakın olduğu görüşünde.

İsrail'den yeniden Kahire'ye dönen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkes için bazı ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Mısırlı bir yetkili, bu hafta sonuna kadar Ramazan bayramı öncesi insani amaçlı bir ateşkes yapılabileceğini söylerken bir Amerikalı yetkili ise, "Hafta sonuna kadar ateşkes bekliyoruz demek gerçekçi olmaz. Çalışıyoruz ama şu anda kesin bir şey yok" dedi.

İsrail kabinesinin dün gece yaptığı toplantıdan sonra, çatışmaların hemen durması ve koşullar üzerinde görüşmelerin başlamasını öngören bir ateşkes teklifi hakkında hiçbir açıklama yapılmadı.

Hamas siyasi lideri Halid Meşal ise Katar'da yaptığı açıklamada, insani ateşkesi desteklediğini söyledi ancak bunun için İsrail'in Gazze'deki 1.6 milyon Filistinliye uyguladığı kısıtlamaları gevşetmesini şart koştu.

İsrail, Hamas'ın füze depolarını bulana ve militanların İsrail topraklarına sızmak için inşa ettiklerini söylediği geniş bir yeraltı tünel şebekesini tahrip edene kadar, Gazze'ye kara operasyonunu sürdürmek istediğini daha önce ifade etmişti.

Gazze'den yapılan roket saldırıları nedeniyle son iki gündür Tel Aviv havaalanına Amerikan uçaklarının inişini yasaklayan Amerikan havacılık yetkilileri, bu yasağı bugün kaldırdılar.

Özellikle geçen hafta Ukrayna semalarında bir Malezya yolcu uçağının düşürülmesinden kaygılanan bazı ulusararası havayolu şirketleri İsrail'e uçuşlarını durdurmuşlardı. Bunların arasında THY de var.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, çoğu sivil olan 703 kişinin öldüğü Gazze'de İsrail'in "güçlü bir olasılıkla" savaş suçu işlediğini söyledi.

Pillay Hamas'ı da Gazze'den İsrail topraklarına ayırım gözetmeksizin yaptığı füze atışları için kınadı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Gazze'deki bir BM okulunda füze depoladığı ortaya çıkan Hamas'ı şiddetle eleştirirken, BM görevlileri ve on binlerce Gazzelinin sığındığı bu okulları "olası askeri hedef" haline getirdiklerini söyledi.

Kudüs'te İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştükten sonra dün gece Kahire'ye dönen Kerry, "İleri doğru bazı adımlar attık. Ancak daha yapılacak işler var" dedi.

İsrail, Mısır ile birlikte uyguladıkları ablukanın altında sıkışan Gazze'deki Hamas ve diğer İslamcı militan grupların İsrail topraklarına füze fırlatmaları üzerine 8 Temmuz'da Gazze'ye askeri operasyon başlatmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.