Geçici bütçe tasarısı kabul edildi

Geçici bütçe tasarısı kabul edildi

Geçici Bütçe Tasarısı dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

A+A-

TBMM Genel Kurulu, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerini dün gece tamamlayarak, 2016 yılının ilk 3 ayını kapsayan geçici bütçeyi kabul etti.

Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, Kasım'da yapılan seçimler ve çalışma takvimi nedeniyle TBMM'de ele alınamamıştı. Anayasa gereği bütçe yasalarının 1 Ocak'tan önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Muhalefet partileriyle Bütçe Tasarısı'nı yılbaşına kadar geçirme konusunda mutabakat sağlayamayan hükümet, üç aylık dönemi kapsayan '2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nı geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı'na sunmuştu.

Meclis Genel Kurulu iki gündür süren görüşmeleri dün gece yarısı tamamlayarak 1 Ocak-31 Mart 2016 dönemini kapsayan geçici bütçeyi kabul etti. Oylamasına 314 milletvekilinin katıldığı tasarı 71 ret oyuna karşın 243 oyla kabul edildi.

Bütçe tasarısı yürürlük ve yürütme dahil beş maddeden oluşuyor.

Tasarıya göre, idarelere 1 Ocak'tan 31 Mart'a kadar geçecek üç aylık dönemde, 2015 yılı bütçesindeki başlangıç ödeneklerinin belirli oranları karşılığı bulunacak tutar kadar ödenek kullanmasına dair yetki verilecek.

Muhalefet partileriyle 'hızlandırılmış bir takvimle' Bütçe Tasarısı'nı TBMM'den geçirmeyi teklif eden hükümet, bu konuda diğer partilerle bir anlaşma sağlayamayınca geçici bütçe tasarısını sundu. Bu kapsamda 1 Nisan'dan önce yılın kalan dönemi için yasa çıkarılması gerekecek.

Tasarı kapsamında oranların belirlenmesinde, kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi amacıyla hizmetlerin önemi, önceliği, sürekliliği ve ödeme zamanları çerçevesinde yapılan harcama tahminlerinin yanı sıra, merkez dışı birimlerin ödenek ihtiyaçlarının etkin şekilde planlanması hususları da dikkate alınacak.

Bu kapsamda, siyasi partilere 2016'nın tamamı için yapılacak yardımın hesaplanmasında, genel bütçe gelir tahmininin yüzde 16.4 fazlası esas alınacak.

Kamu kurumlarınca taahhüde bağlanmış iş ve hizmetlere ait ödemelere, belirlenen ödenek sınırları çerçevesinde devam edilebilecek.

Tasarıda, kamu görevlileri için toplam atama sayısı sınırları 40,000'den 55,000'e çıkarılıyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.