Gıdanın yüzde 17’si dokunulmadan çöpe gidiyor

Gıdanın yüzde 17’si dokunulmadan çöpe gidiyor

Birleşmiş Milletler (BM), Çevre Programı Gıda İsraf Endeks Raporu 2021 yayımlandı. Rapora göre 931 milyon ton çöpe gidiyor.

A+A-

Gıda İsrafı Endeks Raporu'na göre, 2019 yılında yaklaşık 931 milyon ton gıda israf edildi. İsrafın yüzde 61'i hane halkı düzeyinde gerçekleşirken, yüzde 26'sı gıda hizmetlerinde ve yüzde 13'ü ise perakende aşamasında yaşandı.

GIDANIN YÜZDE 17’Sİ DOKUNULMADAN ÇÖPE GİDİYOR

Birleşmiş Milletler, tüketici düzeyinde hazır haldeki tüm gıdanın yüzde 17'sinin ise hiç dokunulmadan çöpe gittiğini açıkladı.

Bu gıda kayıp, atık ve israfına karşın, dünyada yaklaşık 690 milyon insanın açlıktan olumsuz etkilendiği tahmin ediliyor.

İnsanların yaşamı boyu ortalama 70 bin kez yemek yediği, bunun da yaklaşık 25-30 ton yiyeceğe denk geldiği hesaplandığında israf edilen gıdanın 30 milyondan fazla insana hayat boyu yetebileceği öngörülüyor.

Öte yandan rapora göre, Kovid-19 karantinaları esnasında gıda atığı seviyeleri 2019'a göre yüzde 22 düştü. Gerekçe ise, evlerde yemek yenmesi, yemeğin toplu pişirilmesi ve planlı satın alma gibi faktörler gösterildi.

Etiketler : , ,