Gizlilik kurallarını ihlal eden Amazon'a şok ceza

Gizlilik kurallarını ihlal eden Amazon'a şok ceza

Lüksemburg Ulusal Veri Koruma Komisyonu, reklamcılık ve gizlilik kuralları ihlali sebebiyle Amazon'a 885 milyon dolar para cezası uyguladı. Amazon, cezanın orantısız olduğunu düşünüyor.

A+A-

Günümüzde büyük firmalar veri ihlalleri sebebiyle büyük sıkıntılar yaşıyor ve bu zamana kadar verilen en büyük para cezası 50 milyon euro ile Google’a aitti. Şimdi de Amazon, veri ihlali sebebiyle AB tarafından 746 milyon euro para cezasına çaptırıldı.

Amazon, CEO değişikliğinden sonra işleri yoluna koyarak yavaş bir şekilde büyümeyi sürdürüyordu. Lüksemburg Ulusal Veri Koruma Komisyonu CNPD, Amazon’un kişisel verileri işlemede kuralları ihlal ettiğini tespit ederek para cezası verilmesine başvurdu.

Donanımhaber'in haberine göre CNPD, reklamcılık uygulamalarını gözden geçirmesi için Amazon'a başvurduğunu söylüyor ancak önerilen değişiklikler konusunda şirketin herhangi bir ayrıntı yada geri dönüş açıklamadığını belirtiyor. Amazon ''müşterilere alakalı reklamları nasıl göstereceğimize ilişkin kararın, Avrupa gizlilik yasasının öznel ve test edilmemiş yorumlarına dayandığını'' düşünürken, verilen para cezasına itiraz edeceğini ve orantısız olduğunu savunuyor.

GDPR kurallarına göre, verilen cezalar 20 milyon Euro yada şirketin yıllık küresel gelirinin yüzde 4’ünü kapsayacak şekilde oluşturuluyor. Wall Street Journal, verilen cezanın 425 milyon dolar olarak belirlendiği bir CNPD taslağını ortaya çıkardı fakat AB gizlilik düzenleyicilerinin de konuya dahil olmasından itibaren cezanın iki katına çıktığı bildiriliyor.

Gizlilik hakları savunucuları, Avrupa Komisyonunun çok yavaş hareket ettiğini ve büyük şirketlere caydırıcı olması için çok düşük cezalar kestiğini düşünüyordu. Verilen yeni ceza ile GDPR, Amazon için çok düşük bir para cezası olsa bile savunucuları dinliyor gibi gözüküyor. 

Etiketler : , ,