Glencore yeni Lehman mı olacak

Glencore yeni Lehman mı olacak

Emtia şirketi Glencore'nin yeni Lehman Brothers olacağı korkusu dünyayı sardı. Emtia şirketlerinin hisseleri eridi. 3 ayda 100 bin kişi işini kaybetti

A+A-

15 Eylül 2008'de Lehman Brothers'ın batışıyla 1929 buhranını aratmayan bir küresel krize saplanan ve hâlâ yaralarını saramayan dünya ekonomisi, 7 yıl sonra yine bir eylül sabahı bu kez emtia piyasalarından gelen haberlerle sarsıldı. Emtia fiyatlarında yaşanan çöküş emtia ticareti yapan şirketlerin hisselerini 3 yılın en düşük seviyesine indirdi. Dünyanın en büyük emtia ticaret ve madencilik şirketi Glencore hisseleri önceki gün Londra'da yüzde 29 düşüş kaydetti. Şirketin piyasa değeri bir günde 5 milyar dolar azaldı. Dün Londra Borsası'nda kısmen toparlanan Glencore'un yeni Lehman Brothers olmasından endişe ediliyor.

DOMİNO ETKİSİ YARATABİLİR

Glencore'un borcu 30 milyar dolarken piyasa değeri 15 milyar dolar. Firma tek başına dünya çinkosunun yüzde 60'ını, bakırın yüzde 50'sini, buğdayın yüzde 9'unu ve petrolün de yüzde 3'ünü satıyor. Glencore kabusu gerçekleşirse ardından başta büyük devlet şirketleri olmak üzere bir domino etkisi yaratacağı bekleniyor.

100 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Dow Jones ve Nasdaq'daki enerji ve madencilik şirketlerinin hisseleri yüzde 10'ları aşan oranlarda düştü. Williams Cos yüzde 12, Freeport McMoRan ise yüzde 9 geriledi. Çin'de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group, üç ay içinde tam 100 bin kişiyi çıkaracağını duyurdu. Glencore'un Avustralya'ya maliyeti ise tam 56 milyar dolar oldu. Otomotiv ve havacılık gibi alanlarda parça üreten Alcoa ise şirketi ikiye bölme kararı aldı.

SON 1 YILDAKİ FİYAT DÜŞÜŞLERİ

Emtia - Yüzde
* Petrol -53
* Çinko -29
* Bakır -27
* Gümüş -17
* Altın -7
* Buğday -5 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.