Goldman Sachs, ABD'nin resesyona girme ihtimalini düşürdü

Goldman Sachs, ABD'nin resesyona girme ihtimalini düşürdü

Goldman, bankacılık krizinin etkilerinin azalması ve borç tavanı konusundaki anlaşmanın etkisiyle ABD'nin resesyona girmesi ihtimalini zayıflattı

A+A-

Goldman Sachs,  ABD bankacılık sektöründe riskin düşmesi ve ülkenin borç limitini askıya almaya yönelik iki partili anlaşmaya dayalı olarak önümüzdeki 12 ay için ABD'de resesyon ihtimalini %25'e düşürdü. Goldman'ın Silicon Valley Bank'ın iflasından sonra Mart ortasında, ABD'nin durgunluğa girmesi olasılığını %35'e yükseltmişti.

Goldman'ın baş ekonomisti Jan Hatzius bir notta, “Bölgesel banka hisse senedi fiyatlarının istikrara kavuşması, mevduat çıkışlarının yavaşlaması, borç verme hacimlerinin artması ve borç verme hacminin artması nedeniyle, bankacılık stresinin bu yıl reel GSYİH büyümesini yalnızca yüzde 0,4 puan azaltacağına dair temel tahminimize daha fazla güveniyoruz. ayrıca anketler ileride yalnızca sınırlı bir sıkılaştırmaya işaret ediyor ve borç tavanı mücadelesinin olası zararlı sonuçları da ortadan kalktı," dedi.

Hatzius, Federal Rezerv politika yapıcılarının hala %4'ün üzerinde olan enflasyonu %2'lik hedeflerine geri getirme çabalarının bir resesyona neden olup olmayacağının belirsizliğini koruduğunu ve kilit faktörün işgücü piyasasının "sorunsuz bir şekilde yeniden dengelenip dengelenemeyeceği" olduğunu söyledi. 

Mart 2022'den bu yana ABD merkez bankası, politika faizini art arda 10 toplantıda toplam 5 puan artırarak hedef oran aralığını %5 ila %5,25'e çıkarmıştı.

Hatzius, 13-14 Haziran'daki toplantılarında Fed yetkililerinin federal fon oranı için üç aylık tahminleri aracılığıyla ileride ek faiz artırımları sinyali verecek gibi göründüğünü yazdı. Goldman ekonomistleri, ABD merkez bankasının politika faizini büyük ihtimalle Temmuz'da olmak üzere 25 baz puan daha artırarak %5,25 ila %5,5'lik bir tepe hedef oran aralığına yükseltmesini bekliyor.

Hatzius, "Daha sonra, yaklaşık bir yıllık uzun bir duraklama ve ardından çok kademeli kesintiler görüyoruz" diye yazdı. "Olasılık ağırlıklı bir temelde, oran piyasasının önümüzdeki 1 ila 2 yıl içinde fon faizi görünümünün altında fiyatladığını düşünmeye devam ediyoruz." Hatzius, ayrıca Fed yetkililerinin 13-14 Haziran'daki toplantılarında federal fon oranına ilişkin üç aylık tahminleri aracılığıyla ileriye dönük ek faiz artırımlarının sinyalini vermelerinin muhtemel göründüğünü yazdı.

Goldman ekonomistleri, ABD merkez bankasının politika faizini büyük olasılıkla Temmuz ayında 25 baz puan daha artırarak %5,25 ila %5,5'lik en yüksek hedef oran aralığına yükseltmesini bekliyor. 

 

İlgili Haberler